Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd's
Teun Verbruggen & Arve Henriksen - 'Black Swan' (RAT, 2013)
The Bureau Of Atomic Tourism - 'Second Law Of Thermodynamics' (RAT, 2013)

Opname: 22 september 2010 / 16 november 2011

Verbindend element op deze twee recente releases van het Belgische label Rat Records is drummer Teun Verbruggen, vooral bekend als ritmische spil van de onvolprezen Belgische bigband Flat Earth Society. Verbruggen laat echter zien dat hij meer in zijn mars heeft dan een bigband op de rails houden.

Op 'Black Swan' construeert en improviseert hij met de Noorse trompettist en geluidsknutselaar Arve Henriksen haast psychedelische soundscapes, waarin een enorm palet aan stemmingen en associaties verklankt wordt. De luisteraar raakt ondergedompeld in een mysterieuze wereld, waarin veel geluiden op een of andere manier een elektronische behandeling ondergaan. Daarbij heeft Henriksen op zijn trompet een techniek ontwikkeld, die zijn instrument qua klank in de buurt brengt van de Arabische ney-fluit. De door aanblaastechniek gemanipuleerde trompet en de melancholieke Noorse
hardanger fiddle worden fraai geïntegreerd in de vervreemdende undergroundsound van deze productie.

Ook de drums van Verbruggen vormen een volwaardige muzikale stem in dit geheel en zijn dus allesbehalve louter ondersteuning. De muziek wordt dan ook niet zozeer bepaald door een groove, maar bouwt voort op melodische en ritmische miniaturen, die al improviserend vanuit het organische samengaan van elektronica en instrumenten lijken te ontstaan. Het resultaat beweegt zich op een schaal van dromerig-lyrisch tot kakofonisch, maar is door de gelaagde geluidsstructuur en het hypergeconcentreerde musiceren altijd intrigerend.

Vergeleken met 'Black Swan' is het geluidsbeeld van de sextet-cd 'Second Law Of Thermodynamics' een stuk cleaner, de muziek heeft echter doorgaans een heftiger energieniveau, waardoor deze de luisteraar als het ware direct bij de lurven grijpt. De groep die Verbruggen hierop presenteert, The Bureau Of Atomic Tourism is een internationaal ensemble, waarin met bassist Trevor Dunn (Electric Masada), rietblazer Andrew D'Angelo en trompettist Nate Wooley een aantal voorhoedespelers van de nieuwe Brooklyn-scene aan Verbruggens francofone impro-collega's (gitarist Marc Ducret en Fenderpianist Jozef Dumoulin) wordt gekoppeld.

De cd, die live is opgenomen tijdens een optreden in de Tilburgse jazzclub Paradox, bevat naast een reeks stukken van D'Angelo een drietal vrije improvisaties. De albumtitel verwijst naar de tak van de natuurkunde die de interactie tussen deeltjes onderzoekt. Dat het met de interactie binnen het sextet wel goed zit, blijkt vanaf het eerste stuk, waarin het ritme van elastiek lijkt door prachtig in elkaar grijpende lijntjes van Verbruggen zelf en bassist Dunn. Met zijn glazig echoënde Fender-piano zorgt Dumoulin vaak voor diepte en perspectief in de collectieve geluidsmuur, die van extra contouren wordt voorzien door snel wisselende solo-acties.

Een van de hoogtepunten is het relatief transparant gestructureerde stuk 'Meg Nem Sa', waarin een waanzinnig voortrollend ritme zowel D'Angelo als Ducret tot grootse daden opzweept. Prachtige doorleefde muziek, die alleen al door het geweldige engagement van de makers respect afdwingt.

Meer horen?
Klik hier om te luisteren naar 'Meg Nem Sa' van The Bureau Of Atomic Tourism.

Labels:

(Unknown, 13.9.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.