Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Roy Haynes - 'The Quintessence' (Frémeaux & Associés, 2013)

Opname: 1949-1960

Deze dubbelaar biedt een uitzonderlijk sterke dwarsdoorsnede van het werk van de jonge Roy Haynes. We horen hem als begeleider van prominenten als Charlie Parker, Bud Powell, Sarah Vaughan, Martial Solal, Sonny Rollins, Thelonious Monk en Kenny Burrell, en met eigen formaties. Over een leerschool gesproken! En hij lijkt geen enkele probleem te hebben met de tempi van pianisten als Powell of Solal. Idem dito de calypsoritmes van Rollins – maar wat wil je ook, wanneer je ouders van Barbados komen.

De samenstellers hebben gekozen voor tracks waarop de drummer gefeatured wordt, zodat we horen hoe sterk Haynes in structuren denkt en hoe voorbeeldig hij zijn instrumentarium stemt. Bij Burrell zit hij met zijn bekkens boven en zijn tomtoms onder het gitaargeluid, zodat de solist alle ruimte krijgt. Ook zijn breaks (Parker!) zijn mooi opgebouwd en nimmer voorspelbaar. Hij speelt altijd gefocust en moet oren op steeltjes hebben. Wanneer de opnamekwaliteit dan ook nog eens perfect is, zoals bij de Vogue-sessies met Martial Solal en met zijn eigen sextet, is het feest compleet.

Zo rond 1958 blijkt dat Roy Haynes zijn eigen taal volledig ontwikkeld heeft. Ja, op dit ongelooflijke niveau speelt hij thans, ruim een halve eeuw later, nog steeds! Geen wonder dat hij jaar in jaar uit in Rotterdam op het North Sea Jazz Festival staat. Net als Kenny Burrell, dus.

Labels:

(Eddy Determeyer, 26.9.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.