Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Follow The Sound 2013


Follow The Sound, het Antwerpse festival voor vrije en geïmproviseerde muziek, kondigt 'very last minute' aan dat het plaatsvindt op woensdag 14 augustus in het Zuiderpershuis.

Voormalig Sonic Youth-gitarist Thurston Moore en The Thing-saxofonist Mats Gustafsson spelen op 14 augustus het slotconcert van Follow The Sound in Antwerpen. Het festival is de opvolger van Free Music, dat precies 40 jaar geleden werd gelanceerd door de WIM (Werkgroep Improviserende Musici) rond pianist Fred Van Hove, toen nog als meer experimenteel alternatief voor Jazz Middelheim.

Sinds 2005 vaart Free Music onder de vlag van Follow The Sound, maar bij de meest recente subsidieronde kreeg het festival te horen dat het zijn vaste toelage van de Vlaamse overheid niet langer zou krijgen. Onzekerheid troef dus voor de organisatie, die dit jaar de veertigste verjaardag toch enige luister hoopte te geven. Pas sinds begin juli weet de organisatie dat het voor dit jubileumjaar slechts een zeer bescheiden projectondersteuning ontvangt. Vandaar deze kamikaze-editie van Follow The Sound: één concertdag, één locatie, een minimum aan promotie en een maximum aan muzikaal interessant aanbod.

Op korte tijd heeft Follow The Sound nog een sterk programma bij elkaar kunnen krijgen, waarbij artistiek directeur Rob Leurentop veel lof heeft voor de optredende artiesten die zich snel wilden vrijmaken en zich sterk betrokken toonden bij het festival, iconen zoals Mats Gustafsson en Thurston Moore voorop. Maar hij dankt ook de Klara-muziekredactie en muzikanten als Peter Vermeersch en Joachim Badenhorst voor hun suggesties en programmatorische inbreng.

De festivaldag begint om 15.30 uur met de Finse gitarist Kalle Kalima en zijn groep K-18. De groepsnaam verwijst naar de Finse aanduiding voor films die niet geschikt zijn voor onder de 18 jaar. En in de muziek brengt het kwartet rond Kalima (gitaar, bas, accordeon en sax) een ode aan filmgrootmeesters als Stanley Kubrick en David Lynch. Dat levert heel bijzondere en niet te klasseren muziek op. Uit de bloeiende nieuwe scene in Polen komt het duo Mykrokolektyw met intrigerende soundscapes van trompet, drums en electronics.

Normaal gezien is founding father Fred Van Hove elke editie van Free Music/Follow The Sound aanwezig met een project. Dit jaar lukte dat niet vanwege de last-minute planning. Maar ook saxofonist André Goudbeek was veertig jaar geleden van de partij en hij treedt nu aan in trio met bassist Peter Jacquemyn en drummer Mark Sanders. De jonge Antwerpse saxofonist Joachim Badenhorst stelt een trio voor met gitarist Noël Akchoté (wel eens 'de Franse Marc Ribot' genoemd) en de Amerikaanse tubaspeler Dan Peck, die ook op Jazz Middelheim te zien zal zijn in de groep van Anthony Braxton.

Voor het slotconcert kan Follow The Sound rekenen op rockicoon Thurston Moore en impro-icoon Mats Gustafsson, die samen de kamikazemodus van het festival wel eens een flink uitroepteken zouden kunnen bezorgen.

Labels:

(Maarten van de Ven, 13.8.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.