Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Thelonious 4 - 'Meets Tony Miceli' (Dot Time, 2013)

Opname: 2012

De melodieën die in het brein van Thelonious Monk opborrelden waren destijds, in de jaren veertig, zó onorthodox dat het meer dan een decennium zou duren voordat ze als geniaal werden her- en erkend. Wat gebeurt er dus wanneer je er onorthodoxe bewerkingen op loslaat? Nou, dan heb je uiteraard kans dat er een ultra-orthodox wijsje ontstaat, zoals in het geval van 'Green Chimneys' hier.

Maar eerlijk gezegd loopt het vaker volledig uit de hand. Als het materiaal eerst grondig gesloopt wordt en vervolgens door een Frankenstein-achtige prof (zo een die voortdurend met een werveltje boven zijn hoofd en een ontredderde grijns erop door de plaatjes slingert) weer in elkaar wordt geprutst, ja, dan krijg je wat 'Oska T' overkwam. Eerst lummelt de band een beetje doelloos rond, vervolgens ontstaan er grote contrasten wanneer de muzikanten er eens even recht voor gaan zitten en tenslotte dondert het spul toch weer reddeloos en massief uit de rails.

Opmerkelijk is dat de themaatjes ondanks alle malheur toch altijd herkenbaar blijven, zo hermetisch is het Monkse heelal wel. Als de goochelaar die vóór zijn act uitvoerig zijn hoge hoed laat zien: kijk zelf maar, helemaal niks, om er vervolgens een hele menagerie aan pluimvee en knaagdieren uit te bevrijden.

'Bemsha Swing' wordt gedemonteerd aangeleverd, compleet met een onbeholpen vertaalde handleiding en seconden voordat het rode lampje uitgaat, presenteert de band verhit en trots het resultaat dat niet van echt is te onderscheiden. In 'Skippy' vervormt de gitaar van Guillermo Celano dermate zwaar dat ze compleet versmelt met de tenor van Iman Spaargaren en daar slechts met uiterste inspanning uit losgescheurd kan worden.

Nou ja, zo ongeveer gaat het hier. De grote vraag is uiteraard wat de heer Thelonious Sphere Monk er zelf van zou hebben gevonden. Het blijft speculatief, maar alleszins denkbaar is dat hij gereageerd zou hebben met "Nice hat you got".

Meer horen?
Klik
hier om het album 'Thelonious 4 Meets Tony Micelli' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 15.8.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.