Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Jazz Middelheim 2013


Op Jazz Middelheim in Antwerpen, dat plaatsvindt van 15 tot en met 18 augustus, zullen grote en legendarische namen acte de présence geven. Het zijn onder meer Randy Weston met zijn African Rhythms Septet, het Charles Loyd Quartet, Anthony Braxton en zijn Diamond Curtain Wall Quartet, John Scofield, de bijna volledig vrouwelijke groep van Terri Lyne Carrington, drummer Andrew Cyrille met het trio Bambi Pang Pang en pianist Bill Charlap.

Ook de Belgische scene is op Jazz Middelheim sterk vertegenwoordigd. Drummer Stéphane Galland staat op het affiche met zijn project LOBI. Robin Verheyen bracht voor het festival een uniek kwartet samen met de iconische musici Marc Copland, Gary Peacock en Joey Baron. Ook Melanie De Biasio, wier nieuwe plaat het zeer goed doet, is van de partij. Met het Manuel Hermia Trio en 'good old' Toots Thielemans (91!) is dit lijstje zo goed als compleet.

Vanaf deze editie presenteert Jazz Middelheim elk jaar een 'Artist in Residence'. Tigran Hamasyan, één van de allergrootste piano- en compositietalenten van zijn generatie, aanvaardde meteen om drie projecten samen uit te werken. Hij brengt daarvoor op donderdag Jan Bang en Arve Henriksen en vrijdag Trilok Gurtu mee. Zaterdag 17 augustus speelt hij met zijn eigen Quintet Shadow Theater, waarmee hij in het najaar een nieuw album uitbrengt.

De 26-jarige Armeense pianist Tigran Hamasyan bewerkt oude volksthema's van zijn thuisland tot moderne pianostukken. Hij speelt verbluffende romantische solo's, maar improviseert even vlot funky deuntjes, waarbij hij meezingt met zijn eigen pianosolo's. Deze winnaar van de 'Thelonious Monk Jazz Piano Competition' brak in 2011 echt door met zijn soloalbum 'A Fable'. Hij plaatst zichzelf graag op een intersectie van vele soorten muziek, groeide de laatste jaren sterk en wordt geprezen door grootmeesters als Herbie Hancock, Brad Mehldau en Chick Corea.

O ja, Randy Newman is ook aanwezig. Hij is het sluitstuk op de zaterdagavond. Wat dat met jazz van doen heeft, is mij niet duidelijk. Het zal wel te maken hebben met het binnenhalen van zo veel mogelijk publiek. Ik zou zeggen, Jazz Middelheim, ga niet de populaire, commerciële kant van North Sea Jazz op.

Klik hier voor uitgebreide informatie.

Labels:

(Jacques Los, 29.7.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.