Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws / Jazztube
20 Jaar Brussels Jazz Orchestra


Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) viert in 2013 haar twintigste verjaardag met een kanjer van een samenwerking: niemand minder dan de Amerikaanse saxofonist Joe Lovano komt naar België voor een concert met het BJO op het Gent Jazz Festival, dat aanstaande vrijdag van start gaat. Het is de hoofdact op de openingsavond. Samen presenteren ze de muziek van hun nieuwe cd 'Wild Beauty', die morgen verschijnt bij Half Note Records.

De band werd in 1993, na het opdoeken van de BRT Big Band opgericht door saxofonist Frank Vaganée, trompettist Serge Plum en trombonist Marc Godfroid, die twee decennia later nog steeds deel uitmaken van het orkest. Ondertussen heeft de bigband al meer dan vijftien albums op haar naam staan. Het orkest was samen met het Brussels Philharmonic te horen op de soundtrack van 'The Artist', de film die in 2012 de Oscar voor de beste filmmuziek won.

Het was niet de eerste keer dat het publiek in de Verenigde Staten kennis kon maken met het BJO. In 2001 was het orkest te horen op de International Association for Jazz Education-conferentie in New York en in 2004 stak de groep opnieuw de plas over voor enkele optredens. Dat jaar eindigde de groep achtste in de poll van het magazine DownBeat, categorie bigband. In maart 2012 werd het BJO voor een week uitgenodigd in de prestigieuze Blue Note Jazz Club in New York.

Twintig jaar muziek betekent voor het Brussels Jazz Orchestra niet twee decennia hetzelfde repertoire. Een hele reeks projecten en samenwerkingen met andere muzikanten plaatsten de groep steeds opnieuw in een fris kader. Zo was de band reeds te horen met muzikanten als Bert Joris, Michel Herr, Philip Caherine, Toots Thielemans, David Liebman, Richard Galliano, Kenny Werner, Maria Schneider, David Linx, Maria Joao, Tutu Puoane, Bob Mintzer, Phil Woods, Kenny Wheeler, Gianluigi Trovesi, Chris Potter, Dave Douglas, McCoy Tyner en Lee Konitz.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding hierboven voor een live-uitvoering van 'Mama Africa' door het Brussels Jazz Orchestra met gastzangeres Tutu Puoane.

Labels: ,

(Koen Van Meel, 9.7.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.