Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Geanimeerd herdenkingsconcert

Concert voor Sean Bergin, zaterdag 29 juni 2013 , Bimhuis, Amsterdam

Het leek of alle ter zake doende Amsterdamse improvisatoren waren verzameld in het Bimhuis om de dag dat Sean Bergin 65 jaar zou zijn geworden te vieren. Het geeft aan dat de vorig jaar overleden Bergin een zeer gewaardeerd en markant muzikant was, die met velen in diverse groepen gespeeld heeft. In de bijna veertig jaar dat de in Zuid-Afrika geboren Bergin in Amsterdam woonde, manifesteerde hij zich zeer prominent als saxofonist, fluitist, zanger, bandleider, workshopleider en sessieleider.

Zijn muziek werd deze avond uitgevoerd door ensembles die hij destijds zelf leidde – MOB (My Own Band) en Trio San Francisco - en groepen waarin hij meespeelde, zoals het JC Tans Orchestra. Dat hij zijn roots in Zuid-Afrika heeft liggen, was veelvuldig te horen. Flarden en fragmenten van de Afrikaanse kwelamuziek waren in bijna al zijn gespeelde composities aanwezig. Bergins muzikale erfenis werd door allen met verve en respect vertolkt. Het was een groot feest van herkenning. Een herinnering aan de voor de impro-muziek royale en vrolijke jaren. De jaren tachtig en negentig van de subsidie en de aanwezigheid van een zeer groot aantal jazzpodia. In die tijd floreerde Bergin als sterke en markante solist in talloze formaties, op talloze podia.

Het muzikale niveau was erg hoog, gelet op de bijzondere composities van Bergin en de kwaliteiten van de deelnemende musici. Absolute hoogtepunten waren de optredens van het JC Tans Orchestra, waarin Paul Stocker enkele furieuze altsaxsolo's produceerde, de grote formatie van Corrie van Binsbergen, die zelf subtiel en intens schitterde in een ode aan Sean Bergin, het Trio San Francisco met Tobias Delius, Michael Moore en Daniele D'Agaro en de vrolijke, licht chaotische impro-muziek van MOB, met daarin onder anderen Delius, Wolter Wierbos, Eric Boeren en Han Bennink. De laatsten staan altijd wel garant voor kwaliteit, vrolijkheid en alert samenspel.

Vanuit een andere dimensie zag Bergin het glimlachend en tevreden aan. Zijn ogen straalden en hij knikte instemmend. Met zijn lage, donkere stem mompelde hij: "Het was goed. Erg goed. Over vijf jaar weer. Dan word ik immers 70!"

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 6.7.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.