Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Joshua Redman - 'Walking Shadow' (Nonesuch, 2013)

Opname: 27-29 september 2012

Van Charlie Parker tot Wynton Marsalis: alle grote bebop- en postbopmuzikanten hebben wel een album met een warme strijkerssectie opgenomen. Dat Joshua Redman, misschien wel de voornaamste mainstream tenorist van zijn generatie, zich in dit rijtje wenst te voegen, is zeer begrijpelijk.

Toch voelt 'Walking Shadows' niet zo hemels ontspannend als bijvoorbeeld 'Charlie Parker With Strings' of Marsalis' 'Hot House Flowers'. De reden hiervoor ligt hem in de niet al te verrassende arrangementen, maar ook in de afwezigheid van blazers in het orkest. Geen fagot, hobo of hoorn om de warmte van de strijkers te doen contrasteren met de solist of om subtiele accenten toe te voegen aan de uitgeschreven melodieƫn. In plaats daarvan zijn de harmonieen redelijk vlak, soms alsof de strijkers uit een zeer geavanceerde synthesiser komen. Dat is jammer, want Redmans kwartet, met Brad Mehldau (piano), Larry Grenardier (bas) en Brian Blade (drums), bestaat enkel uit topmuzikanten en dit schept verwachtigen.

Deze verwachtingen worden niet ingelost. 'Walking Shadows' is een verzameling goede ballads gespeeld door een oerdegelijke band, die bijna tegengehouden lijkt te worden door de aanwezigheid van de strijkers. Aan stukken als 'Lush Life' of 'Easy Living' kan niets kapot, maar dat is niet goed genoeg voor een groep waarvan de leden zo kunnen vlammen. Zelfs de bijna obligate keuze voor een onverwachte popcover, in dit geval 'Let It Be', kan geen spannende invalshoek bieden. Het resultaat is een album dat nergens slecht is, maar tegelijkertijd teleurstelt.

Meer horen?
Klik
hier om te luisteren naar geluidsfragmenten van deze cd.

Labels:

(Sybren Renema, 20.7.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.