Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Gent Jazz 2013


Het Gent Jazz Festival vindt dit jaar plaats op de Bijlokesite tussen 12 en 20 juli. Het is alweer de twaalfde editie. Het programma staat weer bol van de gevestigde en grote namen en is aangevuld met internationaal en Belgisch jong talent. Tevens is er een grote knipoog naar commerciële muziekgenres, die enigszins aan de jazz aanschurken en aanverwant zijn. Op alle grote jazzfestivals is al sinds jaren de vermenging met jazz en commerciële muziek gaande.

Het neemt niet weg dat ook weer dit jaar de programmering voor de jazzliefhebbers zeer interessant is. Wat te denken van optredens van Joe Lovano met het Brussels Jazz Orchestra, pianist Jacky Terrasson met zijn groep Gouache, waarin onder anderen klarinettist Michel Portal meespeelt, het Avishai Cohen Quartet en het pianoduo Martial Solal en Stefano Bollani. Ook zijn er weer befaamde vocalisten vertegenwoordigd, zoals Dee Dee Bridgewater, Kurt Elling, Diana Krall en Jamie Cullum.

Een wel heel bijzondere dag is zondag de veertiende. Die dag is 'Zorn at 60' gedoopt. Diverse groepen en de meester zelf zullen muziek van John Zorn ten gehore brengen. Op 2 september wordt saxofonist, componist, orkestleider en producer Zorn zestig jaar. Dat wordt alvast in Gent gevierd met een keuze uit zijn diverse projecten en composities. Met musici als gitarist Marc Ribot, drummer Joey Baron, vibrafonist Kenny Wollesen, organist John Medeski en groepen en projecten als The Dreamers, Electric Massada, Templars-In Sacred Blood, Illuminations, Song Project en The Alchemist kan dit alleen maar een zeer bijzondere dag worden.

Naast het grote podium is er dit jaar voor het eerst ook de Garden Stage. Op dat podium zullen vooral Belgische toppers en internationale ontdekkingen worden gepresenteerd. Om daar enkelen van te noemen: Sal La Rocca Band, Nicolas Thys Trio, Raphaël Imbert Quartet en natuurlijk op 14 juli onderdelen van 'Zorn at 60'.

Als toetje organiseert het Gent Jazz Festival de tentoonstelling 'The Art of the Obsessions Collective', met werk van onafhankelijke beeldende kunstenaars die John Zorn rond zich verzamelde. De tentoonstelling is een Europese première en te zien van 20 juni tot 28 juli in de Zebrastraat. Op vertoon van een festivalticket is de entree gratis.

Klik hier voor uitgebreide informatie over Gent Jazz 2013.

Labels:

(Jacques Los, 15.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.