Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 

Vooruitblik / Prijsvraag: Bijzonder concert eBraam


Vooruitblik / Prijsvraag
Bijzonder concert eBraam


Op zondagavond 30 juni geeft het trio eBraam een concert op een wel heel speciale locatie: in het Openluchttheater de Goffert in Nijmegen, dat ligt ingebed in de prachtige omgeving van het tachtig hectare grote Goffertpark. Het theater heeft een tribune met 900 zitplaatsen en mag 1500 mensen toelaten. Voor dit concert wordt eBraam (basgitarist Pieter Douma, drummer Dirk-Peter Kölsch en toetsenist Michiel Braam) versterkt met Benjamin Herman op saxofoon en Ulrike von Meier op harp.

In 2006 heeft Braam als tegenhanger van zijn akoestische Trio BraamDeJoodeVatcher het Wurli Trio opgericht. Omdat Braam een breder palet aan geluiden wilde, werd de Wurli in 2011 ingeruild voor een modernere Nord Stage Ex. Vanaf dat moment heet de groep eBraam. Deze groep is stilistisch afwijkend van zijn andere projecten. De ritmische basis is rock-georiënteerd. Net zoals in zijn andere groepen zijn improvisatie en het gebruik van korte stukken die daartoe uitnodigen de belangrijkste elementen. Bij eBraam doet hij dit met een instrumentarium dat doorgaans niet wordt geassocieerd met improvisatiemuziek.

Improvisaties worden gecombineerd met een mix van jazz, funk en rock. George Duke, Soft Machine en Ten Years After zijn inspiratiebronnen. Het trio heeft inmiddels drie cd's uitgebracht, waarvan de cd 'Non-Functionals!' uit 2009 door het Amerikaanse blad All About Jazz is uitgeroepen tot een van de beste albums van dat jaar.

Begin 2013 is de derde cd van dit trio uitgebracht, simpelweg '3' getiteld. Het is een verwijzing naar de plaat 'Third' van Soft Machine. eBraam heeft zich door dat album laten inspireren. Daarnaast zal in de composities het getal drie de rode draad zijn: drieklank, Pindarische ode, terts, wals en stelling van Pythagoras zijn voorbeelden van bouwstenen die aan de nieuwe composities ten grondslag liggen.

Laurent Sprooten schreef in een recensie van '3' op Draai om je oren: 'Wars van elke poging om hip te zijn, roept de muziek van eBraam associaties op met mythische namen uit vervlogen tijden. De muziek houdt iets luchtigs en licht opruiends, en weerspiegelt zo toch weer helemaal de naar dwarse ironie neigende geest van Michiel Braam.'

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website van Doornroosje.

Prijsvraag: Weet jij met welke van de volgende artiesten Michiel Braam nog nooit heeft samengespeeld? Is dat: 1) Larry Coryell, 2) Jozef Dumoulin, 3) Mats Gustaffson, of 4) Frank Gratkowski? Mail je antwoord naar draaiomjeoren@live.nl. Onder de goede inzenders verloten we drie exemplaren van '3'.

Labels:

(Maarten van de Ven, 26.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.