Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Passie, gedrevenheid en braafheid

Enrico Pieranunzi Trio, woensdag 22 mei 2013, Paradox, Tilburg

Wat is het een voorrecht om in een intieme setting als het Tilburgse Paradox artiesten van wereldformaat te kunnen zien en meemaken. Zoals ook dit concert van pianist Enrico Pieranunzi in zijn Europese trio met drummer Pieter Bast en bassist Jasper Somsen. Pieranunzi, geroemd om zijn kleurrijke composities, vloeiende improvisaties en technische perfectie, geldt als een van de grootste jazzpianisten van de wereld, dus de verwachtingen waren hooggespannen.

Misschien kwam het daardoor dat de eerste set toch wat tegenviel. Algemene indruk: leuk bandje, mooie muziek, maar wel erg braaf! Maar de pianomeester had nog duidelijk iets in petto en naarmate het concert vorderde werden de stukken interessanter en uitdagender. En dat zat hem voornamelijk in Pieranunzi's ingenieuze improvisaties, gebaseerd op competentie, maar ontstaan vanuit passie en een enorme gedrevenheid. En door Somsen.

De samenwerking met Somsen ontstond door een album dat laatstgenoemde geheel wijdde aan muziek van de veelgeprezen pianist. Dat vereerde Pieranunzi zo, dat hij hem vroeg voor zijn trio. Begrijpelijke keuze, Somsen is technisch zeer begaafd, empathisch en staat garant voor het avontuurlijke aspect in de arrangementen.

Dramatiek en melancholie zijn sterke drijfveren in Pieranunzi's composities en de gevoelige, verhalende melodielijnen zijn hartveroverend. Met het grootste gemak rolde het ene na het andere lyrische hoogstandje onder zijn handen vandaan, zoals 'Transitory Grace' en het wonderschone 'Where Stories Are', waarin ook Somsen ruimschoots de kans kreeg om de melodie te verkennen. De swing werd bepaald door de ritmische ongedwongenheid van de ervaren Bast. Intensief oogcontact en parelende zweetdruppels op zijn voorhoofd verraadden de spanning, wanneer hij het spreekwoordelijke bos in werd gestuurd en Pieranunzi totaal verdiept in zijn spel zijn eigen gelouterde weg ging.

Het is hem vergeven. Na een welgemeend applaus was de toegift van een dankbare Pieranunzi 'Every Smile Of Yours'. Dat zegt genoeg, denk ik.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 7.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.