Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Weinig ritmische finesse bij New Cool

New Cool Collective, vrijdag 17 mei 2013, Simplon, Groningen

Twintig jaar New Cool Collective. Is het inderdaad al twintig jaar geleden dat ik als een godgek stond te dansen en te springen, in de Amsterdamse Meander, daar bij het Spui? Want de New Cool, dat was toch zo'n beetje het eerste jazzbandje waarop het jonge volk weer volledig op loos ging.

Zo gek veel is er sindsdien niet veranderd. Oké, de band heeft inmiddels overal ter wereld zijn sporen achtergelaten en en passant de ritmes van de ganse aardkloot opgezogen. Nou ja, de ganse kloot – in ieder geval de Amerika's en een groot deel van Afrika.

Dat knelt een beetje: je zou, gezien het aanwezige potentieel, meer ritmische finesse verwachten. Te veel nummers hebben een vergelijkbare groove, een amalgaam van jaren zestig funkjazz à la Lou Donaldson/Quincy Jones en een royale scheut afrolatin. Tekenend vond ik dat bij een stuk als 'Samba Kitsu' alle ritmische potentie oploste in een soort verdubbelde beat, gemixt met een al te voor de hand liggende hoempadreun. In het Afrikaanse 'Ogun', met zijn gezang en de ritmes van Jos de Haas en Frank 'Dokkie' van Dok, was de NCC wat dat betreft beter op stoom. Het is dus wel degelijk mogelijk dynamischer en meer gedifferentieerd te spelen. Ondanks de versterking. In dat verband vond ik het ook jammer dat leider Benjamin Herman zich voornamelijk bepaalde tot hoog en hard gesnerp. Blijkens zijn laatste solo-cd is hij inmiddels toch echt toegetreden tot het eerbiedwaardige gilde der 'klassieke' altisten. Tegelijkertijd moet ik toegeven, dat Herman, samen met trompettist David Rockefeller, in staat is een complete bigband te evoceren.

Rory Ronde is de gitarist die Anton Goudsmit onlangs verving. Ook hij lijkt zijn inspiratie te putten uit de jaren zestig. Doch waar Goudsmit een zingende fladderaar is, zoekt zijn vervanger het meer richting heavy metal. Mooi contrast, al met al.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.