Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Volle bak bij kleinschalig Tilburgs initiatief

Eric van der Westen & Aron Raams, maandag 24 juni 2013, NooTstop, Tilburg

Per toeval belandde ik op een doodgewone maandagavond in de gitaarstudio van Walter Stadhouders, waar vanaf februari van dit jaar huiskamerconcerten plaatsvinden. Stadhouders maakt het niet uit of het nou jazz, klassiek, pop of experimentele muziek is wat er gespeeld wordt, zolang de kwaliteit maar hoorbaar is.

De beurt was deze keer aan gitarist Aron Raams en bassist Eric van der Westen. Zij speelden onder meer stukken van hun succesvolle cd 'A Traveller’s Tale: Alvin'. Het oorspronkelijk akoestische project leende zich uitstekend voor de kleine ruimte, geschikt voor pakweg 25 toehoorders.

Van der Westen benadrukte hoe lastig de combi bas/gitaar in hun format kan zijn. In een intieme setting als deze doet iedere noot ertoe en moet je wel heel goed op elkaar ingespeeld zijn om een harmonisch evenwicht te vinden. Als duo ben je dus behoorlijk kwetsbaar. De veelal melancholische melodieën zoals in 'For J.K.', 'For Those Who Leave Too Soon' en 'Unspoken' werden dan ook uiterst zorgvuldig uitgerold, maar bleven klein en breekbaar. Ik verbaasde me over de kunst om een enkele noot in al zijn eenvoud zo effectief neer te zetten. Het adagium less is more kreeg ter plekke een nieuwe dimensie. Maar simpel was het dus allerminst.

Het lijkt een gouden greep, de samenwerking tussen deze twee fantastische muzikanten die allebei hun sporen al ruimschoots verdiend hebben. Vertrekkend vanuit een totaal verschillende muzikale historie hebben ze elkaar gevonden in de liefde voor mooie muziek en het plezier om die te maken. Raams tovert melodieën met lyrische bevlogenheid en Van der Westen is naast een integere begeleider ook nog eens een geloofwaardig solistisch partner. In hun samenspel ontstaan verhalen over verlies, geluk, hoop en liefde, hun composities gaan over raken en geraakt worden.

Wat een prachtig initiatief weer in het Tilburgse, waaruit eens te meer blijkt hoe veel behoefte er is aan kleinschalige projecten naast de massale concerten van internationale artiesten in grote zalen. En die behoefte is er niet alleen bij het publiek, maar dus ook bij de artiesten, getuige het feit dat NooTstop volgeboekt is tot in 2014 met artiesten van formaat.

Voor het duo Van der Westen/Raams is 'Alvin' slechts het begin van een bloeiende samenwerking als duo, en het buitenland lonkt. Mooi, mooi, mooi, we gaan er nog van horen.

Klik hier voor meer informatie over de NooTstop-sessies.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 28.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:






Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.