Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Various artists - 'Ladies First!' (Intense, 2013)


Het is in het algemeen verstandig om goedkope verzameldoosjes met tien jazz-cd's met gepast wantrouwen te bezien. Alle kans dat het dubieuze, om niet te zeggen lukrake selecties betreffen, die bovendien nare kuren vertonen in je speler. Dat wantrouwen is niet gewettigd in het geval van 'Ladies First!'.

Het geluid is heel behoorlijk en de keuze goed te verdedigen. Opvallend is wel dat het allemaal zangeressen zijn, op pianiste en componiste Mary Lou Williams na. Op haar negen tracks horen we meer jazz dan op de rest van de set. Bij wijze van spreken. Waarom kreeg Williams, net als Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Lena Horne, Anita O'Day en Ethel Waters geen complete cd? Per slot geldt zij als de belangrijkste vrouwelijke muzikant uit de jazzgeschiedenis.

Dat Waters hier zoveel aandacht krijgt, is overigens niet meer dan terecht. Niet alleen was zij zo ongeveer de allereerste echte jazzzangeres, de grote voorganger van Mildred Bailey, Holiday en Fitzgerald, met haar warme expressiviteit, haar timing en haar theatrale aanpak overklast ze ruimschoots haar begeleiders, onder wie de Dorsey Brothers en Benny Goodman.

Labels:

(Eddy Determeyer, 8.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.