Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Alkibar Gignor - 'La Paix' (Sahelsounds, 2012)

Opname: 2009-2011

Het door oorlog en stupiditeit verscheurde Mali kent een van de rijkste culturele tradities ter wereld. Zo is Djenné bekend vanwege de kleiarchitectuur, terwijl de maskers van de Dogon de insipiratie vormden voor elementen in het werk van Pablo Picasso. Timboektoe, voor velen alleen bekend uit de Donald Duck, huisde eeuwen geleden de grootste bibliotheek ter wereld. Waarschijnlijk is het echter de Malinese muziek, van Ali Farka Touré tot Tinariwen of Amadou & Mariam, die voor westerlingen de duidelijkste associaties met het land oproept.

Het uiterst sympathieke Sahelshounds, dat zich specialiseert in muziek uit deze regio, presenteert met Alkibar Gignor een band die harder rockt dan de traditionele Malinese muziek, maar dezelfde dansbaarheid heeft. Stilistisch bevindt Alkibar Gignor zich ergens tussen de Touareg-rock van Tinariwen en de zwarte muziek waar Mali om bekend staat. Zich voortbewegend op ezelswagens afgeladen met instrumenten en versterkers, reizen de bandleden de regio rond Timboektoe door. Impromptu-optredens worden even vaak betaald in zakken rijst als in geld.

Uiteraard roept deze exotische situatie idyllische beelden op bij westerse muziekconsumenten, die uit een mengsel van interesse en romantiek het ene na het andere Afrikaanse curiosum zouden kunnen aanschaffen. Zo was daar bijvoorbeeld enkele jaren terug het uitstekende Staff Benda Bilili, een Congolese band waarvan de dakloze leden in zelfgemaakte rolstoelen rondreden. Het risico bestaat dat westerlingen zich om de verkeerde redenen vergapen aan deze bands, door slechts aandacht te geven aan de onconventionele omstandigheden die buiten de muziek om bestaan. Gelukkig is dit soort cynisme meestal ongegrond en geldt ook voor Alkibar Gignor dat de muziek zonder achtergrondkennis nog steeds uitstekend is. 'La Paix', helaas momenteel een ironische naam in de regio rond Timboektoe, is bij vlagen meditatief en dansbaar, met hypnotische gitaarpartijen en eindeloze ritmes.

Het predikaat garage band, dat op de website en in persberichten extra aandacht krijgt, lijkt op de A-kant van de LP wat overtrokken, maar met name de laatste helft van B-kant maakt dit meer dan goed. 'La Paix' is in bescheiden oplage verschenen, maar gelukkig is er ook een download van vijf dollar. Wie van de zomer wil dromen van eindeloze woestijnnachten, maar toch ook flink wil dansen, doet er goed aan deze plaat aan te schaffen.

Meer horen?
Klik
hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 13.6.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.