Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Doek valt voor Jazz at the Crow


Na tien succesvolle jaren stopt Cees van de Ven met het organiseren van de Jazz at the Crow-concerten in het Eindhovense café Kraaij & Balder. Een teruglopend bezoekersaantal en het stopzetten van de gemeentelijke subsidie hebben hem tot dit besluit gedwongen. Maar enthousiast kijkt hij terug op tien succesvolle jaren.

"Kraaij & Balder is een buitengewoon plezierige plek om jazzconcerten te houden", vindt Van de Ven. "Het is er goed toeven in het intieme kleine huiskamercafé. De ambiance is er zo mooi, omdat het publiek dicht op de muzikanten kan zitten." In tien jaar Jazz at the Crow hebben de meest gerenommeerde artiesten uit de Nederlandse jazzscene er opgetreden. "Doordat de groepen er zelf wilden spelen, hebben we een mooi programma neer kunnen zetten."

Aanvankelijk was het de opzet om bekende jazzmusici te laten optreden met de betere regionale jazzmuzikanten. "Zo is Jazz at the Crow ook begonnen", licht Van de Ven toe, "maar omdat we met capabele jazzmuzikanten uit de regio al snel elke keer bij dezelfde mensen uitkwamen en er dus te vaak dezelfde artiesten op het podium stonden, zijn we hiermee gestopt." Van de Ven ging toen over op het programmeren van gerenommeerde artiesten. "Voor sommige musici was de zaal te klein, zoals die keer dat Hans Dulfer optrad in 2001. Ook het optreden van Greetje Kauffeld in 2002 werd erg goed bezocht."

Jazz at the Crow had een klein budget voor de kwaliteit die geboden werd. "Musici wisten dat, maar zij waren zo enthousiast over het podium en het publiek, dat ze het ervoor over hadden om voor een lagere prijs op te treden." Van de Ven was onderscheidend met zijn programmering. Hij probeerde niches te vinden en andere artiesten te boeken dan Axes Jazzpower, eveneens uit Eindhoven. "We waren additioneel, geen concurrenten", is Van de Ven van mening. Jazz at the Crow kent vele muzikale hoogtepunten, zoals het optreden van CRAM met Corrie van Binsbergen, de drumclinic van John Engels, de masterclass van pianist Harmen Fraanje en Martijn Vink, maar ook het energetische concert van Susanne Alt. Muzikale dieptepunten waren er niet. Het enige dieptepunt dat Van de Ven noemt is dat er af en toe een lage opkomst was, terwijl er toch een formatie van hoog niveau op het programma stond.

Jarenlang heeft Van de Ven voor zijn stichting subsidie gekregen vanuit de gemeente en bijdragen van het Thuiskopiefonds. De laatste jaren ontving het podium ook een SKIP-subsidie vanuit het Fonds Podiumkunsten. Aangevuld met wat sponsoring was dat voldoende om het jazzprogramma te kunnen laten draaien in Kraaij & Balder. "De stichting sluimert door. Als er gegadigden zijn die een goed idee hebben om de stichting nieuw leven in te blazen, hebben ze mijn steun. De tijden veranderen ook, dus misschien is er over enkele jaren wel weer budget beschikbaar vanuit de gemeente."

Bron: ZondagNieuws Eindhoven

Meer zien?
Klik
hier om fotoverslagen te zien van de Jazz at the Crow-concerten, van het optreden van Michael Moore op 1 februari 2002 tot en met het laatste concert van het Michiel Stekelenburg Quartet op 7 mei 2013.

Labels:

(Maarten van de Ven, 7.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.