Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Amersfoort Jazz Part 1

donderdag 16 mei & vrijdag 17 mei 2013, diverse locaties, Amersfoort

Het pinksterweekend is al sinds geruime tijd hét weekend voor de jazzliefhebbers. Er vinden dan een viertal redelijk kwalitatieve festivals plaats. In de middelgrote plaatsen Enschede, Den Bosch, Middelburg en Amersfoort valt er te dansen en te sjansen op de syncopetische jazznoten.

Eén van de aardige festivals is het Amersfoort Jazzfestival dat dit jaar zijn 34ste editie beleeft. Op de druk bezochte daverende opmaat op woensdag de vijftiende gaf pianist Peter Beets met broer Marius op de bas en drummer Ineke voor de pauze een voorproefje op zijn op vrijdag geplande cd-presentatie 'Portrait Of Peterson'. Qua techniek en vlammend pianospel doet Peter Beets beslist niet onder voor zijn illustere voorbeeld. Het enthousiaste spel van het trio moet tenorsaxofonist Alexander Beets, die na de pauze het trio aanvulde, hevig geïnspireerd hebben. Het kwartet speelde een felle, heftige en swingende moderne mainstream set, waarin Alexander flink uithaalde in zowel het lage als flageoletto register. Een staaltje van honken en screamen op hoog niveau.

Op donderdagavond ging het festival officieel van start met een concert door het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw met zangeres Madeline Bell in de Amersfoortse schouwburg De Flint. Een avond voor vooral de sponsoren van het festival met aanhang. Door de sympathieke presentatie van Bell werden ze gemakkelijk overgehaald om en masse staand Ray Charles' hit 'On The Road Jack' mee te zingen. Groot feest dus in de schouwburg. Vooral vanwege de aanstekelijke zang van Bell en enkele vurige pianosolo's van de gedurende het gehele festival aanwezige Peter Beets was het een aangename en swingende opening, exemplarisch voor het zeer publieksvriendelijke festival.

Op de vrijdagavond zorgde het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder de bezielende leiding van trompettist Eric Vloeimans voor een verrassend concert. Het verrassende zat hem vooral in de bijzondere composities van Vloeimans, die navenant waren gearrangeerd door Martin Fondse, Johan Plomp, Rob Horsting en Izidor Leitinger. Voeg daar dan ook nog eens aan toe de altijd knappe en sfeervolle solo's van Vloeimans en de stuwende en swingende ritmesektie, waarin vooral drummer Niek de Bruijn de dynamische kracht was, en het resultaat is originele en eigentijdse bigbandmuziek.

De als highlight aangekondige organist Dr. Lonnie Smith gaf een niet al te sterk en beetje plichtmatig optreden. Ook zijn beleidende band – de Jazzinvaders, met zeer respectabele muzikanten als Rolf Delfos, Guido Nijs en Berthil Busstra – kon het niveau niet opkrikken. Enigszins debet aan het geheel waren de geringe vocale kwaliteiten van zangeres Linda Bloemhard.

Dan was het beter toeven in de theaterzaal van De Lieve Vrouw waar – daar is die weer – Peter Beets met zijn New York Trio zijn Oscar Peterson-cd presenteerde. Beets is werkelijk een fenomeen. Zijn techniek, zijn timing en swing zijn weergaloos. Wellicht zou de 'noten-lawine' zo nu en dan wel eens getemperd kunnen worden. Met zijn Amerikaanse ritmesectie, drummer Greg Hutchinson en bassist Reuben Rogers, werd een subliem concert geleverd. Genieten op het puntje van de stoel. Met nog twee dagen te gaan kan Beets al wel gerekend worden tot de held van het festival.

Maarten Jan Rieder maakte een fotoverslag van het concert van The Jazz Orchestra Of The Concertgebouw featuring Madeline Bell. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

Labels:

(Jacques Los, 28.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.