Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Muzikale poëzie

Ben Sluijs & Christian Mendoza, woensdag 10 april 2013, Poëziecentrum, Gent

Het duoconcert van saxofonist Ben Sluijs en Christian Mendoza op Fender Rhodes was een bijzondere belevenis. Zij waren te gast op de fraaie zolder van het Poëziecentrum tijdens een jazzoptreden georganiseerd door Opatuur. Het Toreken op de Vrijdagsmarkt in Gent was in de vijftiende eeuw het gildenhuis van de Huidevetters en herbergt onder het dak de oudste zolder van Gent. Een droomlocatie voor intieme concerten.

Opatuur opteert altijd voor bezettingen zonder drums. Minder is meer, zal zijn overweging zijn. Maar het is frappant dat in zo'n ongewone setting soms bijzondere muzikale momenten ontstaan. Dat bleek ook vanavond weer. Zelfs twee musici die elkaar door en door kennen waren op hun hoede en volop creatief en interactief. In Ben Sluijs' formatie 3/4 Peace is bassist Brice Soniano het ankerpunt en vangnet voor de improvisatorische escapades van Sluijs en Mendoza. Juist zijn afwezigheid kwam in dit kwetsbare duo de alertheid en creativiteit ten goede.

Vanaf het moment dat programmator Tuur zijn traditionele attentiebelletje liet klingelen stond het concert bol van schoonheid en muzikaal vakmanschap. Mendoza, de bescheidenheid zelve, maakte een sober gebruik van de Fender Rhodes, maar strooide rijkelijk met fraaie improvisaties en relevante begeleidingen en oorstrelende akkoordzettingen. Sluijs' altsaxofoontoon was als altijd om te zoenen. Met hetgeen hij muzikaal te vertellen had, bezorgde hij iedereen rode oortjes.

Genoeg woorden voor het moment. Neem gerust de proef op de som en klik hier voor een fotoverslag en hier voor drie simpele videootjes en het zal u duidelijk worden waarom dit intimistische concert zo bijzonder was. En aan de wand van de poeziëzolder sloeg het portret van Hugo Claus met instemming deze muzikale poëzie gade.

Labels:

(Cees van de Ven, 31.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.