Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een openbaring

Gilad Hekselman Trio, donderdag 9 mei 2013, Bimhuis, Amsterdam

De vraag of doorontwikkeling heilzaam is op het moeilijk begaanbare pad van het jazzgitaartrio, moet na het horen van Gilad Hekselman positief beantwoord worden. Het spel van de jonge gitarist spreekt niet alleen gitaarstudenten of gitaarfreaks aan. Het effect dat uitgaat van zijn herkenbare stijl is van een verfijnde schoonheid, mede vanwege het vermijden van brute kracht. De gitarist is een lyrische verhalenverteller met een warme, zingende, kristalachtige toon. De helderheid van zijn speelstijl en de griezelig nauwkeurige articulatie staan ten dienste van het resultaat. Het is volkomen wars van ook maar enige vorm van effectbejag. Het subtiel geweven tapijt bestaande uit uitgebreide improvisaties wordt mogelijk gemaakt door de natuurlijke harmonie, in samenhang met de ritmetandem van sterdrummer Jeff Ballard en de warme klanken van de contrabas van Joe Martin.

Voor de niet-ingewijden: Hekselman is een gitarist oorspronkelijk afkomstig uit Israël en momenteel woonachtig in New York. Sinds 2004 heeft hij voornamelijk als freelancer het podium gedeeld met onder andere Chris Potter, Anat Cohen, Avishai Cohen, Ari Hoenig, Jeff 'Tain' Watts en Tigran Hamasyan. Recentelijk is zijn vierde cd 'This Just In’ verschenen. Opvallend genoeg bespeelt de jonge Israëliër een relatief kleine semi-hollow gitaar (Victor Baker) met een genuanceerde, licht akoestische klank.

Ondanks het ontbreken van gitaarkrachtpatserij weet Hekselman wel degelijk dynamiek in zijn spel te aan te brengen. Ragfijne snelle melodische lijnen als het moet, zacht delicaat waar nodig. Bijtijds wordt op natuurlijke wijze de versnelling of de vertraging gezocht. Hij combineert dissonante akkoorden met aaneengeregen notenvariaties.

Zijn repertoire en het besef van beeldende composities zorgt voor een weldadige variatie aan gespeelde stukken. Van meditatief tot aards en van romantisch tot bevlogen. Maar altijd in een optimistische mood.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 26.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.