Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een verpletterende mokerslag

The Bureau Of Atomic Tourism, maandag 15 april 2013, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Soms komt het voor dat een concert je bij de kladden pakt, om je vervolgens niet meer los te laten. Na het het onvermijdelijke einde voel je je dan compleet door elkaar geschud en volgeladen met nieuwe energie. Zo liep ik café Wilhelmina uit na het optreden van The Bureau Of Atomic Tourism (BOAT).

Het was niet niks, wat Stichting Jazzpower deze maandagavond op het podium had staan: een sextet uitstekende improvisatoren bij elkaar, waarbij iedereen gericht was op de gezamenlijke effort, die zijn weerga niet kende. Drummer Teun Verbruggen bouwde The Bureau Of Atomic Tourism in feite op uit een carte blanche die hij in 2011 bij het Antwerpse Follow The Sound-festival had gekregen. De bezetting in De Singel was bijna dezelfde als het zestal dat aantrad in Eindhoven, met dien verstande dat bassist Trevor Dunn (die wel meespeelt op het nieuwe album 'Second Law Of Thermodynamics') voor deze tournee werd vervangen door Jasper Stadhouders.

De jonge bassist kweet zich overigens uitstekend van zijn taak. Uit zijn Rickenbacker haalde hij een lekker smerig, vol en soms donker geluid. In combinatie met Verbruggen en gitarist Marc Ducret zette hij ook lekkere grooves neer, waarop de blazers Andrew D'Angelo (sax en basklarinet) en Nate Wooley (trompet) en toetsenist Jozef Dumoulin heerlijk tekeer konden gaan. Met name D'Angelo had de geest: hij speelde de longen uit zijn lijf, als door de duivel bezeten. Eigenlijk is dat natuurlijk ook een beetje zo; hij overwon een hersentumor en het lijkt wel alsof hij sindsdien alleen maar intenser is gaan spelen, het leven celebrerend in het besef dat elke dag de laatste kan zijn. Ook deze avond toonde hij zich in zijn praatjes tussen de nummers door strijdbaar en uitdagend. Zijn mantra? Met een stalen wil en door te vechten kun je tegenslagen zoals ziekte te boven komen. Misschien iets te kort door de bocht allemaal, maar het klonk overtuigend, net zoals zijn furieuze spel.

Verbruggen was als de spin in het web; met zijn alomvattende drumwerk zette hij lijnen uit, om ze vervolgens weer af te breken, en stuwde hij zijn kompanen in hun solo's tot grote hoogten. Dumoulin zien spelen is als het kijken naar een alchemist; door zijn effectkastjes en -knopjes kan hij een verrassend arsenaal aan klanken oproepen uit zijn Rhodes. Als je zwaar vervormde gitaarnoise voorbij hoorde komen, moest je niet verbaasd opkijken dat het uit de klankkast van de toetsenist kwam. Mooi om te zien: toen Dumoulins verbindingen even haperde en hij het gewenste geluid dus niet kon produceren, speelde Ducret daar geniaal op in. Hij haalde zijn stekker uit de gitaar en drukte erop, zodat er een krakend geluid klonk, geheel aansluitend op de gemankeerde sounds uit Dumoulins toetsenbord. Zoiets kan alleen als je als een team opereert en goed naar elkaar luistert.

The Bureau Of Atomic Tourism is een intrigerende formatie, met veel vrijheid voor energieke improvisaties, zowel individueel als collectief, maar toch ook de nodige rustpunten, hoewel dat een relatief begrip is bij BOAT - er kan immers zomaar een uitbarsting op volgen. Met bedwelmende grooves en melodische passages bracht de band het aanwezige publiek in zijn ban. De toegift bracht het hoogtepunt, met een alles verzengende compositie van D'Angelo: 'Meg Nem Sa', dat is opgebouwd rond een riff die je na een keer horen nooit meer vergeet. Het optreden eindigde met een stagedive van D'Angelo. Mission accomplished.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Maarten van de Ven, 24.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.