Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Tim Berne – 'Snakeoil' (ECM, 2012)

Opname: januari 2011

Tim Berne, een van de enfants terribles van de jaren tachtig, lijkt op zijn middelbare leeftijd rustiger vaarwater te hebben opgezocht. Op 'Snakeoil', zijn eerste album op het ECM-label, zijn de krankzinnige energie en uitbundigheid van Bloodcount, Big Satan en andere Berne-vehikels vervangen door compositorische diepgang. Dat levert een dubbel gevoel op. Snakeoil is een uitstekende bewijsvoering voor het argument dat avant-gardisten ook een gevoelige kant hebben, maar voelt tegelijkertijd wat gereserveerd, alsof de stalorders waren om vooral niet te ver uit de band te springen. Het resultaat is een spannende plaat, die tegelijkertijd soms aanvoelt als een papieren tijger.

De grote troef op 'Snakeoil' is de ongewone bezetting. Door de afwezigheid van een bassist in een kwartet - dat verder bestaat uit piano, drums, sax en klarinet - ontstaat een harmonische ruimte, die ingevuld kan worden door de rietblazers en de pianist. Met name de harmonieën tussen Berne en klarinettist Oscar Noriega geven 'Snakeoil' een zeer eigen klankkleur. Soms slaat de band de plank mis, zoals in het kitscherige jaren-tachtig thema van 'Spare Parts'. Op andere momenten is de zoektocht naar onversneden schoonheid just zeer overtuigend, zoals in het gedragen opbouwende 'Simple City'.

Een minpunt is de neiging tot lange, repeterende unisonopassages, die voortkomen uit de collectieve improvisaties. Na ongeveer een halve cd begint deze methodiek enigszins doorzichtig te worden, zodat 'Snakeoil' in begint te zakken. Daar staat tegenover dat de improvisaties zelf juist erg spannend zijn, vol onverwachte dialoog en subtiel samenspel. Wanneer Berne op 'Spectacle', het laatste nummer, zijn remmingen vergeet, breekt bovendien de zon door in het toch wat stijve ECM-keurslijf. 'Snakeoil' mag dan geen onverdeeld succes zijn, het is een bewijs dat Berne zich nog steeds voorwaarts beweegt.

Meer horen?
Klik
hier om van deze cd het nummer 'Scanners' te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 29.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.