Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Teddi King - 'The Storyville Sessions 1954-1955' (Fresh Sound, 2012)


Nadat er decennia niets van zangeres Teddi King (1929-1977) op de markt was, kwam het Engelse Avid vorig jaar met de dubbel-cd 'Four Classic Albums Plus', die ik op deze plek recenseerde; inmiddels heeft het Spaanse Fresh Sound twee lp's uit dezelfde jaren vijftig op een cd gezet. Een paar nummers doubleren.

We horen haar hier met een kleine bezetting, waarin ze beter tot haar recht komt dan met de wat suffige strijkorkestjes waarmee ze doorgaans in de studio stond. Ik vermoed dat trombonist Bob Brookmeyer de vier tracks met extra blazers karig en sonoor arrangeerde. Trompettist Ruby Braff is een voorbeeldige begeleider en ook de ritmesecties opereren smaakvol en subtiel.

De zangeres zelf straalt warmte en intimiteit uit; ze is ('Old Folks') een echte verhalenverteller, wars van aanstelleritis. Soms slist ze een tikje en dat is bepaald charmant. In 'I’m In The Market For You' glipt het 'you' er net naast, wat ze vliegensvlug oplost door de syllabe gesofisticeerd even in hoogte te alterneren.

Het materiaal mag er wezen. Geen rommel, des te meer pareltjes als 'I Didn’t Know About You' en 'Fools Fall In Love'. Je zou alleen tegen kunnen werpen dat haar timing soms niet echt jazzy is en dat ze de neiging heeft sommige nummers wat vlak te zingen. Ik zou wel eens live-materiaal van Teddi King willen horen, met een combootje in een kleine club. Ik bedoel, ik heb Doris Day hoog zitten, maar Teddi King was aan haar gewaagd. En in de ballads zelfs misschien wel superieur.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.