Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Simon Toldam Trio - 'Sunshine Sunshine Or Green As Grass' 
(ILK, 2012)

Opname: 20-22 september 2011

Simon Toldam kent men in Nederland vooral als pianist van het Han Bennink Trio. In deze hoedanigheid heeft hij de zware taak om de tandem Mengelberg-Bennink te doen vergeten, hetgeen iets is waar hij wonderwel in slaagt. De verwachtingen voor zijn solowerk liggen dan ook hoog. Gelukkig vervult Toldam deze met verve.

Vrijwel alle composities op 'Sunshine Sunshine Or Green As Grass' bestaan uit flarden van schijnbaar verschillende stijlen, die niet alleen als pastiche aan elkaar geplakt zijn, maar ook een logisch geheel vormen. De achteloze manier waarop dit gebeurt duidt op een groot spelplezier en inzicht in de materie. De voorbeelden hiervan zijn legio. Zo doet het titelnummer denken aan een zomerse calypso, die geperverteerd wordt door het onverwachte drumgeweld van Knut Finsrud. 'Schwung', met twee minuten verreweg het kortste stuk, heeft een repetitieve pianopartij, die het midden houdt tussen Cecil Taylor en een door Thelonious Monk geschreven vingeroefening. Hier omheen profileren zich de bas en drums. Echter, zodra de piano ophoudt en er een muzikale ontwikkeling verwacht wordt, blijkt het stuk te zijn afgelopen. De verwarring bij het publiek in de zaal is hoorbaar in de lange stilte voor het applaus en typisch voor de ontregelende neiging van het trio.

Een meer gedragen aanpak, geënt op de impressionistische toets van Bill Evans of Chick Corea, is de inspiratie voor een nummer als 'Syng Lyng Syng'. Door het uitblijven van humoristische bokkensprongen gaat de band hier onmiddellijk de diepte in. Dat Toldam en de zijnen hiertoe in staat zijn, bewijst dat de heren meer zijn dan alleen intelligente humoristen. Dit maakt 'Sunshine Sunshine Or Green As Grass' een van de fijnste opnamen van een pianotrio van het afgelopen jaar, waarin emotie, humor en verstand om voorrang vechten.

Meer horen?
Klik
hier om het titelnummer van deze cd te beluisteren, 'Sunshine Sunshine Or Green As Grass'.

Labels:

(Sybren Renema, 4.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.