Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Rara Avis – 'Mutations/Multicellular Mutations' (dEN, 2013)

Opname: juni 2012

Het Italiaanse label dEN is misschien een jaar oud, maar heeft al een indrukwekkende lijst van muzikanten verzameld die geloven in de experimentele houding van het label. Het laatste product van deze zoektocht naar originaliteit is Rara Avis, een kwintet met twee saxofoons, piano, bas en elektronica. Door de afwezigheid van drums is er veel meer ruimte voor klankvelden en heeft de muziek iets abstracts, ontdaan van de ritmiek als zij is. Enig minpunt is dat 'Mutations/Multicellular Mutations' met twee cd's iets te veel van het goede is voor de gemiddelde luisteraar. De overdaad fungeert echter wel als een manifest en laat zien dat het deze muzikanten menens is in hun zoektocht naar een eigen elektro-akoestisch geluid.

Aangezien alles geïmproviseerd is, zijn de titels op 'Mutations' grotendeels onbelangrijk en is het moeilijk aan te geven waar de grenzen tussen de verschillende stukken liggen. Hoewel Rara Avis met Ken Vandermark een echte heldentenor in huis heeft, blijft de muziek ingetogen en pastoraal. Luisteren is het devies. In zijn liner notes onderstreept Vandermark, primo inter pares, dit nogmaals door te melden dat de band een echte coöperatie is. Zoals gezegd is dit met name te danken aan de aanwezigheid van elektronica. SEC_, een jonge Napolitaanse elektronische muzikant, is meer geïnteresseerd in feedback en live-processing dan in beats. Wanneer de muziek in intensiteit toeneemt, blijkt dit zeer goed te werken met het traditionelere idioom van de andere muzikanten. De combinatie van Vandermarks imposante baritonsaxgeluid met een flinke dosis kosmische ruis op 'Gene Flow' is bijvoorbeeld uiterst verfrissend.

De tweede cd, 'Multicellular Mutations', is een korte verzameling van kleinere ensembles die zijn samengesteld uit de band. Deze muzikale celdeling staat een nog grotere zoektocht naar detail toe en bevat een aantal van de beste momenten van de dubbelaar. Doordat de verschillende samenstellingen soms flink contrasteren, is er ruimte om de grote variëteit van de band te overdenken. Opnieuw zijn het met name Vandermark en SEC_ die de show stelen, zoals op 'KM', een duet voor rieten en elektronica. dEN-platenbaas en tweede rietblazer Stefano Ferrian spreekt ook nog een aardig woordje mee in twee geïnspireerde duetten met Vandermark en een trio met SEC_ en bassist Luca Pissavini. Het blijft allemaal wat veel, maar in de juiste doses is 'Mutations/Multicellular Mutations' een uitermate sterke en intrigerende opname van een contrastrijke en intelligente band.

Labels:

(Sybren Renema, 11.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.