Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Michael Formanek – 'Small Places' (ECM, 2012)

Opname: december 2011

Toen Michael Formanek enkele jaren geleden zijn ECM-debuut '
The Rub And Spare Change' presenteerde, werd hij overladen met lof van critici. De cd haalde menig oudejaarslijstje en hielp Formanek zich eindelijk te ontdoen van zijn imago als degelijke, maar onzichtbare bassist. Met 'Small Places', het vervolg op dit succes, levert Formanek een opname af die in het verlengde van zijn voorganger ligt. De band, naast Formanek bestaand uit Tim Berne (sax), Craig Taborn (piano) en Gerald Cleaver (drums), is samengesteld uit de hoogste regionen van de progressieve mainstream en stelt dan ook niet teleur.

Formaneks composities zitten vol unisono's en kleine thema's, die achteloos aan elkaar geregen worden. Vaak trekken Berne en Taborn samen op en worden zij door Formanek en Cleaver voorzien van contrasterende bewegingen. Berne laat zich meer gelden dan op zijn onlangs verschenen en stilistisch verwante 'Snakeoil', zodat de spanning van scheurende altissimo's en gespleten noten over ingetogen thema's prominent aanwezig is. Hier en daar voelt dit wat overdadig, maar tegelijkertijd is het een logische conclusie van de muziek, die bol staat van de ritmische en melodische contrasten.

De inbreng van Taborn, die in 2011 met 'Avenging Angel' een uitstekende trioplaat afleverde, is ook vermeldenswaardig. Slim gekozen liggingen, heldere klankkleuren en attente begeleidingen maken hem bijna onzichtbaar, maar tegelijkertijd een integraal onderdeel van het bandgeluid. Hetzelfde geldt voor Formanek, die af en toe met een sterke solo op het juiste moment zijn leiderschap bevestigt.

Met bijna zeventig minuten is het grote minpunt van 'Small Places' de lengte. Zoals wel vaker op ECM, leiden de overdadige productie en hang naar verstilling tot enige mate van vermoeienis. Dat, in combinatie met de duur van het album, maakt 'Small Places' tot een ietwat lange zit. Dit neemt echter niet weg dat de opnamen van hoog niveau zijn. Formanek bevestigt met 'Small Places' de ambities van zijn vorige album, evenals de kwaliteiten van zijn leiderschap.

Meer horen?
Klik hier om het titelnummer van deze cd te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 20.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.