Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Charlie Parker - 'Intégrale Vol. 5: Parker’s Mood' (Frémeaux & Associés, 2012)

Opname: 1947-1949

Het Franse label Frémeaux & Associés is bezig Charlie Parkers complete oeuvre op drie-cd boxen uit te brengen. Alle studiosessies, compleet met de valse starts en de alternate takes, de radio-uitzendingen en de 'betere' privéopnamen. Deel vijf beslaat de periode december 1947 – januari 1949 en overlapt daarmee voor een belangrijk deel de 'Complete Royal Roost Broadcasts', die een paar maanden geleden door Jazz Dynamics op de markt werd gebracht.

Opvallend is dat Parker tijdens die radioshows wel eigen nummers speelde, doch niets van het spul dat hij tijdens de daaraan voorafgaande platensessies had vastgelegd. 'White Christmas' was een te verwachten verzoeknummer op eerste kerstdag – tijdens de aankondiging door 'Symphony Sid' Torin had de altsaxofonist al wat jingle bells door de herkenningsmelodie laten klingelen. Ach ja, zo'n 'White Christmas' was voor Parker even bruikbaar als 'On A Slow Boat To China', een populair deuntje van die dagen, of 'Chasin’ The Bird', een eigen compositie in contrapunt.

In 1948-49 bevond Charlie Parker zich op zijn creatieve hoogtepunt. Zelfverzekerd en soepel neemt hij alle door hemzelf opgeworpen hindernissen, wipt over een slootje, rolt over een muurtje. Bovenmenselijk gaat hij tekeer in een snel nummer als 'Merry-Go-Raund'. Hij bewijst ook, dat hij de ultieme jazzblues ('Parker’s Mood') kan blazen. Musici en producer leggen de lat hoog: het duurt acht takes voordat 'Marmaduke' er naar tevredenheid opstaat.

Het geluid van de onderhavige radio-opnamen is gewaagd aan dat op de eerdere Royal Roost-box. En het hoog van de studiosessies is rijker dan op bijvoorbeeld 'The Small Group Sessions' (Brilliant), een box die een paar jaar geleden werd uitgebracht.

Meer weten?
Lees
hier onze recensies van twee andere verzamel-cd's van Charlie Parker: 'Complete Royal Roost Broadcasts' en 'Bird And Diz'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.