Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Cactus Truck - 'Live In USA' (Tractata/Eh?, 2013)

Opname: 26 oktober & 7 december 2012

Volledig vrij improviseren is alweer een tijdje helemaal terug. Een jonge generatie heeft de draad opgepakt waar die rond 1980 zoekraakte. Cactus Truck, een stekelig trio, is een vaandeldrager van de nieuwe free jazz.

Spil van de groep is de luidgevooisde tenorist John Dikeman. Albert Ayler is duidelijk ziin grote inspiratiebron. Dikemans raspende geluid suggereert een soort eeuwigdurende staat van orgasme. Want anders dan Ayler – en Coltrane – opteert Dikeman niet voor een melodische spanningsopbouw. Ik bedoel, in het openingsnummer 'Prairie Oyster' zou je flarden 'Ascension' kunnen ontwaren, maar dan zonder die golvende opwaartse beweging. Checkt die Dikeman wel regelmatig zijn bloeddruk, tussen twee haakjes?

Het duurde even voordat ik gitarist Jasper Stadhouders in de kolkende massa had gespot. Dat kwam ook omdat hij zich soms beperkte tot een soort gedreun.

'Live In USA' is in Wilmington, NC, Louisville en New York opgenomen. In Wilmington was trombonist Jeb Bishop gast, in New York trompettist Roy Campbell. Bishop ging op de Johnny One Note-toer en Campbell leek een deel van de set zonder mondstuk te spelen. Stadhouders zorgde voor rustpunten, voor ogen in de orkaan waar het goed toeven was en de gasten duetten aangingen met de gitarist, al dan niet geprepareerd.

Meer horen?
Klik
hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 16.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.