Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd-boxset
Quincy Jones – 'More Than 100 Legendary Recordings 1955-1960' (Intense, 2013)


Van huis uit is orkestleider en producer Quincy Jones een bigband-man. Hij kon nog net de Grote Vier (Ellington, Lunceford, Calloway en Basie) live horen, startte zijn carrière als trompettist en arrangeur van het Lionel Hampton Orchestra en leidde tussen 1955 en 1965 eigen bigbands.

In deze 10 cd-box is fascinerend materiaal van zijn legendarische orkest uit 1959-60 bijeengebracht, plus enkele sessies die daaraan voorafgingen. Het bewuste orkest was onderdeel van de jazzopera 'Free And Easy', die op tournee door Europa jammerlijk flopte. Met de moed der wanhoop en veel kunst- en vliegwerk lukte het de jonge orkestleider zijn band nog een paar maanden op de been te houden, maar daarna viel het doek en moest Jones aan de slag om de schulden weg te werken.

Kenmerkend was de royale ruimte die zijn sterren kregen. Zo is de fantastische hoornist Julius Watkins hier goed vertegenwoordigd, wat de catalogus van die laatste in één klap aanzienlijk verruimd heeft. In 'Blues In The Night' (1959) horen we al een voorbericht van de funk van Q's toekomst.

Labels:

(Eddy Determeyer, 7.5.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.