Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Vooruitblik
Jazz in Duketown


Jazz in Duketown wordt dit jaar 40! Reden te meer om het Bossche publiek en ver daarbuiten te trakteren. Grote internationale namen, zoals Gregory Porter, Mike Stern, Dr. Lonnie Smith en Kurt Elling, maken hun opwachting. De volledige programmering laat zien dat het niet bij deze namen is gebleven. Het belooft een mooi festival te worden met vele lokale, nationale en internationale artiesten, van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei.

Dit jaar is de top van de Nederlandse jazz te beluisteren tijden Jazz in Duketown, zoals Eric Vloeimans' Gatecrash, het Michiel Borstlap Trio en Fay Claassen. Benjamin Herman speelt tijdens JazzinU, het traject waar jonge talenten uit de regio de kans krijgen om op het hoofdpodium te spelen. Naast de nationale top zijn natuurlijk de jazzhelden uit Den Bosch goed vertegenwoordigd, zoals Het Brabants Jazz Orkest, SteamTeam en Jacob Bedaux. Op vrijdagavond staat de Markt in het teken van Britse jazz. In de Jazzclub, midden op de Markt, spelen twee Britse bands: het Marius Neset Quartet en Troyka.

Op zaterdag 18 mei en zondag 19 mei worden in theater Artemis in totaal tien miniconcerten van een half uur gegeven. De musici zijn kandidaten die als 'Bachelor in Music' of 'Master in Music' afstuderen aan een van de tien conservatoria in Nederland. Zij zijn voorgedragen door de eigen vakopleiding om mee te dingen naar de 'Conservatorium Talent Award 2013'. Tijdens het miniconcert spelen zij een selectie uit het eindexamenproject.

Jazz in Duketown geeft graag de kans aan nieuwe hippe bands die aan het begin staan van een grote carrière. Energieke jonge-honden-bands die de stad tijdens het pinksterweekend lekker opschudden, zoals Jungle By Night, Bruut! en Kapok. Ook Re:Freshed Orchestra is het waard om te benoemen. Een jong, hip collectief dat flink aan de weg timmert.

Zoals het geval was bij het ontstaan van de jazz zo'n honderd jaar geleden, gaan ook tijdens Duketown de muzikanten talloze liaisons aan met andere genres. Er zijn cross-overs met wereldmuziek (Nueva Manteca, CaboCubaJazz), elektronica (Gatecrash, Troyka, Rob van de Wouw) en funk en hiphop (Sinas, Neobash!, Bukahara, Teus Nobel). Ook is er moderne jazz (Windkracht 7, Traeben, Soo Cho), terwijl ook de swing- en boptraditie wordt geëerd (Barnicle Bill, Bart Wirtz Quintet, Eric Ineke JazzXpress, Bert Boeren Quintet).

En dan is er ook nog voor de fijnproevers het Tone Jazz Festival dat in samenwerking met Jazz in Duketown in de Toonzaal plaats vind. Dat festival wordt door programmamaakster Vera Vingerhoeds georganiseerd en later ook door haar op de VPRO uitgezonden. Op 17, 18 en 19 mei treden twee groepen per avond op. De line-up is zondermeer indrukwekkend: Bill Carrothers Trio, Mechanical Duck, Pommelhorse, Marzio Scholten Identikit, Trio Posthumus-Krijger-Vermeer en The Nordanians. Niet te missen!

Voor meer informatie klik hier.

Labels:

(Jacques Los, 30.4.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.