Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De zeven hoofdzonden!

Soweto Kinch, donderdag 28 maart 2013, Paradox, Tilburg

Autodidact Soweto Kinch, de zowel gelauwerde als bekritiseerde altsaxofonist/dichter/rapper, presenteert in Paradox materiaal van zijn nieuwe album 'The Legend Of Mike Smith'. Het concept is gebaseerd op Dante's 'La Divina Commedia', waarin de zeven hoofdzonden een belangrijke rol spelen. In het hedendaagse, moderne postindustriƫle tijdperk vertelt Soweto Kinch het muzikale verhaal van een jonge imaginaire MC, die gevangen zit in een wereld vol verleidingen. Aan de hand van dit gegeven onderzoekt Kinch de volle breedte van de menselijke emotie, waarbij hij gebruik maakt van de zeggingskracht van zowel hiphop als jazz.

Muzikaal gezien onderneemt Soweto Kinch een meer dan sympathieke poging de meer intelligente, abstracte, complexe en instrumentele jazz te plaatsen naast de basale, gevoelsmatige en directe wereld van de straat via de rap/hiphop. De intentie om beide idiomen te laten samensmelten, vormt overigens niet het motief. Het is veel meer een afwisseling van pure up-tempo postbop/free jazz en authentieke geƫngageerde Engels working-class rap. Kinch laat veel over aan de fantasie: de geplande podium-slideshow blijft gedurende het gehele optreden achterwege. Buiten de bij vlagen hilarische introducties wordt de luisteraar/toeschouwer op ingenieuze wijze geconfronteerd met zijn eigen leven en zonden. Exemplarisch is 'The Board Game', waarin Kinch de ruimte verdeelt in een kapitalistische en een socialistische zijde. Op aangeven van Kinch rapt de ene helft van het publiek "Privatize the gains!", waarna de andere helft oppositie voert door "Socialize the losses!" te scanderen. In het nummer 'Invidia' (hebzucht) participeert het publiek - "When will I be getting mine" - maar wordt het geluidspalet ook uitgebreid door gebruikmaking van samples en live aangebrachte saxofoonloopings.

De ware diepgang in de muziek wordt bereikt in de instrumentele delen. Onder de veelzeggende titel 'Road Block' wordt de set geopend in een 'bop avant la lettre', waarin de saxofonist solistisch fulmineert tegen de huidige maatschappij en de luisteraar direct uit zijn comfort zone tilt. In een totaal andere dynamiek weet het trio in 'Vacuum' vooral lui, maar vol soul en sferisch te musiceren. Om bij 'Sweeping Change', een midtempo stuk, een bevlogen muzikale aanklacht op de altsax te produceren. Al even fris van de lever als fantasierijk! Nog juist voor de pauze dendert de vluchtige altsax-en-drumexcercitie door tot de stoom uit de oren komt. En verhaalt Kinch over de 24/7-mentaliteit van de grote stad in 'Traffic Lights'. Time for a break!

In het tweede deel blijven jazz en hiphop elkaar afwisselen. Het lijkt wel alsof Soweto Kinch beurtelings het jazz- of hiphoppubliek dwingend uit het keurslijf wil halen, op zoek naar een andere dimensie. Dit gebeurt opvallend genoeg steeds in trioverband, waarbij de jonge bassist Nick Jurd zijn contrabas in de hiphopstukken inruilt voor de basgitaar. Samples, loopings en toegepaste elektronica spelen dan een prominentere rol. De freestyle rap, waarin Kinch op aandragen van een letter het publiek vraagt om hiervan een woord te vormen, kent een tergend lange en saaie aanloop. Maar wordt uiteindelijk zeer verdienstelijk becommentarieerd en op rijm gezet. 'Gula' toont een bijna boosaardige Kinch, die over het fundament van een kinderlijke sample vlijmscherpe en vliegensvlug uitgesproken teksten uitstoot over massaconsumptie. 'Better Off Alone' vormt een soort staalkaart van het album 'The Legend Of Mike Smith', waarin gitaar-en koorsamples worden opgevoerd in een aangename lome schoonheid, gecompleteerd met een emotionele solo. In een cris de coeur sluit het trio bewonderenswaardig af met een meesterlijke looping.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 13.4.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.