Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Brede mix van culturen

Rudresh Mahanthappa's Gamak feat. David Fiuczynski, woensdag 20 maart 2013, Paradox, Tilburg

Altsaxofonist Rudresh Mahanthappa wordt in Downbeat Magazine al geruime tijd bejubeld en geprezen. Hij speelt met verschillende kwartetten en trio's en onder andere ook in een duo met pianist Vijay Iyer, die onlangs nog op het Paradox-podium te horen was.

In het kwartet waarmee Mahanthappa nu speelt, wordt hij begeleid door zijn kompanen bassist François Moutin en drummer Dan Weiss, met wie hij in 2006 de cd 'Codebook' uitbracht, en gitarist David 'Fuze' Fiuczynski, wellicht bekend van zijn band Screaming Headless Torsos.

Rudresh Mahanthappa is geboren in Italië uit Indiase ouders en groeide op in de Verenigde Staten. Een brede mix van culturen vindt weerklank in zijn muziek. Je hoort hardrock, vette blues, volksmuziek, jazzrock en funk, waarbij de ene stijl schijnbaar moeiteloos overgaat in de andere. Alles wordt stevig bij elkaar gehouden door de strakke ritmes en grooves van bas en drums.

Vrijwel alle nummers die het kwartet speelt zijn van de cd 'Gamak'. Gamaka is een Indiaas woord en betekent muzikale ornamentatie (van een noot). Je begrijpt wat Mahanthappa met deze titel bedoelt wanneer hij binnen één nummer klinkt als een slangenbezweerder en dan via een paar vette blueslijnen uitkomt bij een strak fusionpatroontje.

Ook Fiuczynski laat zich niet in één stijl vastpinnen. Hij bespeelt een Campbell American double neck-gitaar, waarvan het bovenste deel fretloos is. Hiermee heeft hij een breed palet van geluiden en ook de Oosterse invloeden zijn weer duidelijk hoorbaar.

De duetten en thema's van saxofoon en gitaar zijn kraakhelder. Daarnaast is er voor iedereen volop ruimte voor improvisatie. Naast speciale chemie tussen Mahanthappa en Fiuczynski schittert Moutin met enerverende solo's en ook de altijd creatieve Weiss komt ruimschoots aan bod.

Rudresh Mahanthappa brengt innovatieve muziek, die zich niet makkelijk laat categoriseren. Energie is het woord. Wanneer Mahanthappa tegen het einde van de tweede set eindelijk een ballad speelt, ben je blij met een adempauze.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Monique van der Lint, 5.4.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.