Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Marty Paich - 'I Get A Boot Out Of You' (Master Jazz, 2011)

Opname: 1959

Een typisch jaren vijftig-geluid. Moeilijk om je vinger er precies op te leggen, maar arrangeur en pianist Marty Paich werkt in hetzelfde winkeltje waar ook Gerry Mulligan en Ernie Wilkins je bedienen.

Kenmerkend is de zorgvuldigheid waarmee hij de dynamiek doseert en de instrumenten tegenover elkaar plaatst. Zo contrasteert hij in het nummer 'No More' het warme, diepe geluid van Conte Candoli's (?) bugel met de gloed van trombones en hoorn. Zijn melodietjes beklijven; soms transformeert hij een bekend thema met een paar klikjes naar een nieuw werk, waar de bron doorheen blijft glinsteren. Zijn pianostijl zit ergens tussen Duke Ellington en Thelonious Monk.

Paich maakte naam als begeleider van artiesten als Mel Torme en Anita O'Day en als schrijver van filmscores ('The Lady And The Tramp', 'Flatliners', 'Pretty Woman'), maar met een eigen orkest heeft hij meer ruimte en kan hij de diepte in. Dat hoeft niet allemaal spectaculair en spetterend te zijn: in 'From Now On' gebruikt hij een intrigerend staccato vijf-noten figuurtje van de gestopte trompetten om je bij de les te houden.

Labels:

(Eddy Determeyer, 7.4.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.