Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
VPRO/Boy Edgar Prijs 2013 voor Oene van Geel


De VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan altviolist/componist Oene van Geel (1973). Ter gelegenheid daarvan mag hij op zondag 9 juni zelf een concertavond samenstellen in het Amsterdamse Bimhuis. Daar zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van 12.500 euro en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.

Oene van Geel is een muzikale avonturier. Beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie, zet hij zijn virtuoze improvisatievaardigheden en zijn compositietalent in voor een breed scala aan muzikale activiteiten. Hij toerde in Europa, India, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Als muzikant is hij verbonden aan tal van ensembles, zoals Zapp 4, Estafest, The Nordanians en zijn nieuwe multimediaproject OOOO. Daarnaast wordt hij regelmatig uitgenodigd als improviserend gastsolist. Eerder won hij de Kersjes Prijs (2005, met Zapp 4), de Deloitte Jazz Award (2002), de Dutch Jazz Competition (2001) en de Jur Naessens Muziekprijs (2000).

Volgens de jury onderscheidt Van Geel zich met een superieure swing, een groot improvisatievermogen, een grondige kennis van de jazzgeschiedenis en een permanente nieuwsgierigheid naar andere muziekgenres, waarmee hij op a-typische wijze een voorbeeld stelt binnen de cross-over wereld: 'Zowel wat betreft spel als wat betreft compositorische kwaliteit weet Van Geel een sprankelend, overtuigend en verrassend pleidooi voor jazz als actuele, open kunstvorm te formuleren.' De jury roemt Van Geels muzikale energie 'waarmee ook het niet-geïnitieerde, soms zelfs jazzwantrouwige publiek wordt bereikt. Met deze mentaliteit staat deze musicus middenin de moderne samenleving.'

Met zijn 'kamermuzikale gevoeligheid, een grondige kennis van de principes van de Indiase muziek, hardcore improvisatietechniek, alsmede de klare taal van de popmuziek weet Oene van Geel de jazz weer verder te brengen', luidt het oordeel van de jury, die dit jaar werd gevormd door Hannie van Veldhoven (coördinator Jazz & Pop, docent piano, Conservatorium van Utrecht), Koen Graat (programmeur November Music en Jazz in Duketown, journalist Jazzism), Frank Jochemsen (programmamaker en presentator VPRO), Mijke Loeven (directeur Jazz International Rotterdam) en Jaïr Tchong (freelance muziekjournalist).

De VPRO/Boy Edgarprijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De Stichting Boy Edgar Prijs is eind 2012, met de sluiting van Muziek Centrum Nederland, in het leven geroepen om het behoud van de prijs en de toekomst ervan te waarborgen. Eerdere winnaars van de VPRO/Boy Edgarprijs waren onder anderen Eric Vloeimans, Benjamin Herman, Anton Goudsmit en Yuri Honing.

Labels:

(Maarten van de Ven, 5.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.