Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Living By Lanterns herdefinieert muzikale kleuren

Uptown/Downtown, vrijdag 22 februari 2013, Bimhuis, Amsterdam

Een ensemble pur sang, met de beschikking over mogelijkheden om orkestraal of juist intiem en fluisterzacht te klinken. In hun composities hebben drummer Mike Reed en vibrafonist Jason Adasiewicz (die helaas verstek moet laten gaan wegens rugklachten) zich laten inspireren door de muzikale opvattingen van Sun Ra. Experiment, vrijheid en ruimte komen daarin tot uiting. Door te denken vanuit een meditatieve mindset, komt improvisatie minder geforceerd tot stand; zonder heilig moeten. In het werk van Living By Lanterns zijn betovering, mysterie en hypnose, verbindende elementen.

Het muzikale universum van Sun Ra wordt aangeduid als een naar het kosmische neigende realiteit. De verbeeldingskracht van Ra leek ver boven het muzikale uit te stijgen. Wie goed luistert naar bewaard gebleven concertregistraties en cd's, zal ontdekken dat zijn muzikale passie in feite terugvoert naar de kiemcel van de kunst. De essentie van muziek is puurheid en het is aan ons om die puurheid ook in onszelf te herkennen. Artis magistra natura.

Er bestaan vele duizenden theorieën over muziek en een veelvoud daarvan aan interpretaties. Een feitelijke analyse blijft onmogelijk. Elke compositie ontspruit uiteindelijk uit het brein van de componist en de musici. Living By Lanterns maakt gebruik van de muzikale concepten van Sun Ra, en neemt die mee in het groepseigene. De meeste musici hebben een beginnende reputatie opgebouwd en dat genereert een veelheid aan opvattingen.

Het concert als geheel bevat een aantal lagen, die zich bijna laten lezen als één geheel. Dat komt mooi tot uiting aan het einde van het optreden. Oké, een encore. Maar wat moet er dan worden gespeeld? De koek is op en besloten wordt om terug te vallen op een blues-achtige improvisatie, volgens het uitgangspunt van Sun Ra. Dit vaste ritueel wordt hier briljant tot uiting gebracht.

Pulserend komt het concert op gang in een symfonische blues. Opvallend zijn de scherpe glissandi, waardoor de toonzetting schokkerig is. Als een kolkende rivierstroom wordt toegewerkt naar extase. Een wilde achtervolging met een onvaste cameravoering. De blazers wisselen duidelijke riffs af met schizofrene waanzin. Altsaxofonist Greg Ward, tenorsaxofonist Matt Bauder en cornettist Taylor Ho Bynum vloeien als blok mooi en veelkleurig samen. Individueel zijn hun wegen totaal verschillend.

De dubbele drums klinken organisch en voeden een sonore swing. Het drumtandem Tomas Fujiwara-Mike Reed speelt verrassend synchroon of zeer tegengesteld en voelt elkaar perfect aan. Reed regelt ook de elektronica.

Er is een overgang naar een als gamelan klinkende passage. In een verrassend intermezzo op snaren klinkt de combinatie van Tomeka Reid op cello, Mary Halvorson op gitaar en Joshua Abrams op contrabas als een klein salonorkest. Opnieuw klinkt zoiets als een dromerige blues, met een bijna atonaal, ritmisch motief. Er is een coherent uitgeschreven structuur. Zonder onderbreking zwelt het volume aan en stuwt akoestische rock het brein naar een hallucinerende hypnose.

Living By Lanterns mengt het onberedeneerde met intuïtie. Hun muziek bedient zich ook van traditionele jazz-elementen. Swing is geen voorwaarde, maar is wel op een oneigenlijke manier verweven in de structuren die worden gehanteerd. De gekozen stijlen variëren van atonale swing met vette grooves naar groteske blues en rockabilly. Voortdurend is er een onderstroom van een prachtig pulserende, soms groteske dramatiek.

In een ander intermezzo geven de akoestische snaren in pizzicato een mysterieuze onbestemdheid, variërend van verstilde naar smachtende klankschoonheid. Hier verraad zich strak arrangeerwerk. Subtiel vormen de secties in dit ensemble organische eenheden, die elkaar versterken of zorgen voor vele contrasten. Als symfonisch geheel vaak meer dan de som der delen. Gezien de omvang van deze groep en de muzikale diversiteit is er naar alle waarschijnlijkheid een veelheid aan ontwikkelingen te verwachten.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Unknown, 24.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.