Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een palet van emoties, kleuren en verhalen

Franz von Chossy Quintet, vrijdag 8 maart 2013, Paradox, Tilburg

Met als uitgangspunt het verhaal van Adam en Eva en hun verdrijving uit het paradijs schreef Franz von Chossy een negendelige suite en lanceerde daarmee zijn derde album 'When The World Comes Home'. We kenden Von Chossy al van het Pascal Schumacher Quartet, maar hij heeft ook een trio met Clemens van der Feen en Paul Wiltgen. Nu dus een kwintet met Jeffrey Bruinsma (viool), Alex Simu (clarinetten), Jörg Brinkmann (cello) en Yonga Sun op drums. Von Chossy koos voor een bijzondere bezetting en een bijzonder thema, en dat was voor veel mensen een uitdaging om te komen luisteren. De sympathieke pianist veroverde hun harten met zijn beeldende composities en werd dan ook beloond met warme reacties en staande ovaties. Het resulteerde in ieder geval in een run op de cd's die in no time uitverkocht waren.

Von Chossy's spel varieert van klein en ingetogen tot groots en spannend, hij beweegt zich tussen harmonie en complexiteit met lyrische fijngevoeligheid en technisch vernuft. Vanuit zijn virtuositeit kan hij een waterval laten klinken alsof je ernaast staat, of een verhaal vertellen waarbij een visioen ontstaat. Met een duidelijke voorliefde voor melodieën die emoties voelbaar maken is de connectie met het publiek dan snel gemaakt. Von Chossy omarmt de romantiek, maar vervalt niet in zoetsappige deuntjes of nuffige clichés. Daarentegen ontstaan zijn composities uit volwassen, goed uitgewerkte concepten, berustend op een diep en eeuwenlang doorwrocht thema.

Het avontuur ontstaat juist binnen de zorgvuldige en opvallende samenstelling van het kwintet, waarvan Bruinsma, Brinkmann en Simu het gevoelige hart zijn. Brinkmann zoekt het mysterie op via een elektronisch effectenpaneel, hij tokkelt, soleert en strijkt, maar speelt ook een stevige baspartij. De viool van Bruinsma is soms breekbaar, dan weer stoer en gepassioneerd. In dit hart is ook Simu een belangrijke speler. Het specifieke geluid van zijn klarinet (Girnata) en de duetten met Bruinsma zijn van grote schoonheid. De Roemeen laat Balkan-achtige invloeden sluimeren in de ondertoon, zonder overdadig te zijn. In dit hele palet van emoties, kleuren en verhalen is Yonga Sun op cruciale momenten de krachtige drive, de man die de kolen op het vuur gooit, de man die het avontuur met creativiteit, tact en schwung een extra avontuurlijk tintje geeft.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 20.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.