Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Allerminst hemelbestormend

Erik Truffaz Quartet featuring Anna Aaron, zaterdag 9 maart 2013, Paradox, Tilburg

Voor de eerste maal sinds 1999 is het hippe Erik Truffaz Quartet in Tilburg neergestreken, onder de vlag van een Vjazz-avond. Het voorlaatste concert van haar uitgebreide tournee door Nederland. De Vjazz avond is een concept van live jazz in combinatie met jonge vj's (Studenten Fontys ArtCoDe) en het dj-collectief Jazzjunkies. Het is een welkome variatie op de standaard concertavonden in het sfeervolle Paradox. De zaal, op creatieve en eigentijdse wijze aangekleed door op de muziek geïnspireerde affiches, beelden en videopresentaties, verdient een eervolle vermelding. De dj's zorgen voor smeuïge muziek voor en na de album-presentatie: 'El Tiempo De La Revolución'.

De Franse trompettist Erik Truffaz beschikt over een visionaire status binnen de jazz. Hij staat garant voor het oprekken van muzikale grenzen en het incorporeren van uiteenlopende muziekstijlen. Eind jaren negentig bereikt Truffaz zijn hoogtepunt met het album 'Bending New Corners', een eclectische en organische mix van jazz, hiphop en drum 'n' bass. Hierbij leunt de Fransman zwaar op de stijl van Miles Davis.

Het optreden in Paradox is onderhoudend, maar helaas wisselend van niveau. Net als op de albums uit het verleden leeft onder de vaste ritmesectie - Marcello Giulliani op basgitaar en Marc Erbetta op de drumkit - het besef, dat Truffaz het verlangen in zich herbergt om verbindingen tussen dansbare muziekstijlen te leggen. De stijl die voor het voetlicht wordt gebracht is catchy. Soms ontbreekt een extra dimensie in zijn effectbejag en levert het vervormde trompetgeluid en het gebruik van de wahwah-pedalen een déjà vu op. Daar staat tegenover dat bij vlagen de verwondering toeslaat. Dan weet de muziek zich spanningsvol te ontwikkelen, transparant, poëtisch en spaarzaam, wars van krachtpatserij. Of zorgt het voor een aangename spacy lounge onder een voortslepende beat.

De bijdrage van zangeres Anna Aaron voegt nauwelijks iets toe aan de vervreemde en esoterische zeggingskracht. Het absolute dieptepunt is de quasi-komische act van drummer Erbetta, die al murmelend door zijn microfoon het muzikale drumpalet tracht uit te breiden. Kitsch! De lange toegift vol soul en funk zorgt gelukkig voor een spetterend slot.

Klik hier voor een foto's van dit concert door Donata van de Ven. En hier voor een fotoverslag door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 23.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.