Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Vlek - 'Speck' (Vlekmusic, 2012)

Opname: juni 2012

Sinds kort is in de Brabantse contreien een nieuw en avontuurlijk jazzensemble ontstaan. De leden zijn trompettist Jeroen Doomernik, trombonist Hans Sparla, saxofonist Edward Capel, gitarist Jacq Palinckx, diens broer en bassist Bert Palinckx, Bart van Dongen op keyboards en synthesizer en drummer Pascal Vermeer.

De composities - van onder anderen de gebroeders Palinckx en Bart van Dongen - zijn bijzonder origineel en bestrijken het brede scala van moderne jazz, rock, pop, fanfare, smartlappen, hedendaags gecomponeerde muziek, circusmuziek - enfin, noem het en ze spelen het.

Intussen wordt er in die melange van genres volop geïmproviseerd, collectief en solistisch. De verrichtingen desbetreffend van trombonist Sparla zijn meer dan noemenswaard. Hij produceert een robuust geluid en soleert, met reminiscenties aan oude meesters als Bennie Green en Bill Harris, zeer trefzeker op het schuifinstrument.

Op altsax gaat Edward Capel heftig tekeer in het ritmisch doordenderende 'Vlek In Je Broek'. Daarentegen blaast trompettist Doomernik in het rustige 'Boom' een gloedvolle serene solo. Naast de verrassende, gevarieerde en avontuurlijke composities getuigen de titels van een groot gevoel voor humor: 'Herenleed In Simpelveld', 'Tijd Voor Een Appelflap' en 'Vrolijk De Duisternis In'. Dit laatste nummer heeft een authentieke Herb Alpert-touch en is inderdaad het vrolijke sluitstuk van de cd.

Vlek manifesteert zich tot nu toe bijna uitsluitend op de podia (Paradox, Artuarium en Verkadefabriek) in Brabant. Natuurlijk is het podiumbestand drastisch uitgedund, maar deze bijzondere en nieuwe formatie verdient speelgelegenheid op de jazz- en alternatieve cultuurpodia in de rest van Nederland.

Meer horen?
Klik
hier om de cd 'Speck' te beluisteren.

Labels:

(Jacques Los, 8.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.