Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Teddi King - 'Four Classic Albums Plus' (Avid, 2012)

Opnamen: 1953-1957

'Hé, wat grappig, een zusje van Keely Smith?' was mijn reactie toen ik cd 1 van deze dubbelaar opzette. Ook fysiek – kort zwart kapsel, bruine kijkers – heeft zangeres Teddi King wel wat van Louis Prima's partner. Maar die laatste zong toch uitbundiger en hipper dan de op 48-jarige leeftijd overleden chanteuse.

King was meer nachtclubzangeres dan jazzchick. Al had dat wellicht ook te maken met de typecasting waaraan haar platenmaatschappijen haar onderwierpen. In de kleinere bezettingen op dit album met midden-jaren vijftig werk zingt ze een stuk vrijer en heeft haar timing een luiere kwaliteit. Luister naar 'How Come You Do Me Like You Do?' met trompettist Jonah Jones achter haar op de Sweets Edison-toer. Of naar het jazzy 'Laughing At Life'. Maar in de strakkere arrangementen van de studioformaties onder leiding van George Siravo fraseert King meer richting Jo Stafford, waarbij ze aan de goede kant van melodramatiek en aanstelleritis blijft. Met Stafford heeft ze gemeen dat ze ongemeen zuiver zingt. Ook als ze stevig uithaalt zoals in 'Temptation' blijft ze op de rails. En 'To You' is een tour de force, waarmee ze in het domein van Sarah Vaughan raakt. Op haar best is Teddi King in de langzame ballads, waarin ze de voorkomende intervallen moeiteloos tackelt.

Niet alleen zingt de bij de bands van Nat Pierce en George Shearing bekend geworden vocaliste van alle songs ook het vaak obscure verse, zij en haar producers hadden tevens een fijne neus voor half vergeten pareltjes als 'Bidin’ My Time', 'When Did You Leave Heaven?' en 'A Sailboat In The Moonlight'. Alleen al daarom zouden alle op een streng dieet van Real Book-kliekjes levende conservatoriumzangeressen er niet slecht aan doen deze heruitgegeven vier, vijf albums van Miss King aan te schaffen en uit te pluizen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 4.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.