Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Phil Seamen – 'The Late Great Phil Seamen' (SWP Records, 2009)

Opnamen: 1953-1971

Collega-drummer en platenproducent Michael Baird heeft op zijn label SWP Records een compilatie-cd uitgebracht van een van Europa's beste drummers: Phil Seamen. Het betreft opnamen uit de jaren vijftig en zestig. Seamen, die de drugs niet kon laten staan, kende in die periode zijn hoogtijdagen.

Na een verbale korte introductie hakt het eerste nummer uit 1966, een swingende blues, er al lekker in met uitbundige vocalen van Jimmy Witherspoon, een pittige tenorsax solo van Dick Morrissey en stuwend drumwerk van Seamen. De overige muziek uit de zestiger jaren komt van vooral het Joe Harriott Quintet en het kwartet van Harold McNair. Beide leiders spelen in het hardbop-idioom en doen niet onder voor Amerikaanse exponenten uit dezelfde periode.

De opnamen zijn zo uitgezocht dat de niet geringe drumcapaciteiten van Seamen, zowel solistisch als begeleidend, prominent tot hun recht komen. Te horen valt dat hij een veelzijdig slagwerker was; de bigband-opnamen uit de vijftiger jaren getuigen daarvan. Het betreft de bigbands van Victor Feldman, Jack Parnell en Ronnie Scott. De vijftiger jaren worden gecompleteerd met opnamen van het Stan Tracey Trio, Dizzy Reece Quartet en twee groepen van tenorsaxofonist Kenny Graham. Uit 1971 is op deze cd ook het Tony Coe Quartet te horen.

Phil Seamen (1926-1972) was een groot drummer, die gerangschikt kan worden in de categorie Philly Joe Jones, Max Roach en Kenny Clarke. Collega Michael Baird heeft met deze zorgvuldig samengestelde cd - zowel de muziekkeuze als de geluidskwaliteit is voortreffelijk - een geweldig eerbetoon aan Seamen en de Engelse jazzscene uit de jaren vijftig en zestig afgeleverd.

Labels:

(Jacques Los, 3.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.