Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Masterclass

Cedar Walton Trio, donderdag 14 februari 2013, Bimhuis, Amsterdam

In 1975 trad Cedar Walton voor het eerst op in het Bimhuis. Nu, bijna 40 jaar later, is hij voor de tiende keer in het Bimhuis te bewonderen. In zijn zeer productieve leven speelde Walton in verschillende roemruchte formaties, had diverse eigen groepen en was actief als begeleider, sideman en arrangeur. Walton is een van de laatste nog levende iconen uit de hardbop-periode. Na een verbazingwekkende staat van dienst is hij op 79-jarige leeftijd nog altijd actief. En hoe! Deze vos heeft zijn streken nog niet verloren. Walton betreed, zoals de meeste oudjes dat doen, via de lift het podium en schuifelt naar de vleugel. Hij maakt even snel een oubollig grapje - "Mijn naam is Count Basie; we zijn maar met ons drieën, want de anderen waren te lui om te komen." Eenmaal gezeten vaagt hij die eerste indrukken direct weg met een loepzuivere inzet. Hier speelt iemand met zeggingskracht.

De trefzekerheid en de warmte waarmee Walton de eerste reeksen blokakkoorden neerzet, is overrompelend. Hier acteert een maestro die precies weet hoe een geavanceerd arrangement wordt opgebouwd. Zijn zorgvuldig samengestelde setlist is lang. Al zijn geliefde tunes komen ruimschoots aan bod en elk stuk wordt prachtig uitgebalanceerd.

Er is geen twijfel mogelijk over de leiderschapskwaliteiten van Walton. Als 79-jarige pianist kun je niet alles meer geven. Je leid in, schetst contouren, kleurt en verbindt. Lange spetterende solo's laat je over aan je kompanen. In deze zetting een perfecte rolverdeling, want de bijdragen van bassist David Williams en drummer Willie Jones III zijn subliem en sluiten perfect aan op de ideeën van Walton. Het trio schittert in subtiliteit en een perfecte muzikale afwerking.

David Williams, zelf overigens ook niet meer de jongste, glorieert herhaaldelijk in lange solo's, die je naar het puntje van je stoel brengen. In zijn handen is de bas vooral een solo-instrument, waarop je ook prima kunt begeleiden. Willie Jones III is als drummer een en al puurheid. Gezeten achter een minimaal opgetuigde drumkit ademt hij ritme en timing. Af en toe deelt hij rake klappen uit, maar vooral zijn katachtige snelheid en precisie geven een enorm stuwende kracht aan de muziek. Met terughoudendheid, minimale middelen en een werkelijk verbluffende techniek geeft hij het ideale fundament aan dit trio.

Als in een masterclass toont Cedar Walton deze avond hoe je met een feilloos toucher een prachtige kleuring kunt bereiken, met veel ruimte voor details. Het resultaat is een Steinway die zingt; het oorspronkelijk doel waar dit instrument ooit voor werd ontworpen. Uiteindelijk blijft muziek een groot mysterie: in dit geval de emotie die Walton weet te schilderen met zijn lyrische frasering. Gezien zijn huidige goede conditie is het te hopen dat Walton zijn verdiensten als klassiek geschoold jazzpianist nog een tijdje kan blijven voortzetten.

Klik hier voor foto's van dit concert door Roland Huguenin.

Labels:

(Unknown, 28.2.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.