Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Ben van den Dungen éminence grise

donderdag 31 januari 2013, Jazzcafé Alto, Groningen

Het is toch met iets van een schok dat je beseft dat ook saxofonist Ben van den Dungen (1960) inmiddels toegetreden is tot het gilde der éminences grises van de vaderlandse jazz. (Dat wil zeggen, indien hij zijn schedel niet kaal geschoren had.) In 1985 won hij met zijn kwintet de eerste prijs van het Jazz Podium, onderdeel van het Internationaal Jazz Festival Amsterdam. De vijf muzikanten, studenten aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waren destijds representanten van de eerste lichting die de jazzopleidingen in ons land afleverden. Inderdaad, de vermaledijde conservatoriumboppers.

Maar toen hij eerbiedwaardige stukken als 'My Ideal' en 'Strike Up The Band' door de pijpenla liet vibreren wist je: hier staat een oude meester. Het beeld van saxofonist Sonny Rollins wilde een tijdlang maar niet verdwijnen. Toegegeven: Van den Dungen bezit niet de spankracht, de spanningsboog, de grandeur van een Rollins. Hij ziet het allemaal wat minder groot, zijn constructies zijn een stuk bescheidener van aard. Maar in John Coltrane's 'Like Sonny' was het inderdaad eerder like Sonny dan like Trane. Dertig jaar podiumervaring over de hele wereld hebben zijn sound geruwd. Zijn spel noodt tot binnensmonds meeneuriën. Op sopraansax is zijn geluid wat bescheidener, wat bedachtzamer, dan op de tenor.

Het trio had in deze samenstelling nog niet eerder gewerkt. Ja, drummer Steve Altenberg herinnerde zich vaag dat hij het podium wel eens met Ben had gedeeld, zo rond 1995 of daaromtrent. Het duurde dan ook even voordat de handel lekker klikte, maar toen was het combo niet meer te houden. Nu is de ritmetandem Bert van Erk-Steve Altenberg een van de roestvrijstaalste van de huidige Nederlandse jazz, dus dat hielp al flink. In 'Cedar’s Blues' resulteerde dat in een verbluffende samenspraak van de bassist en de drummer. Hier was duidelijk hocus pocus in het spel. De hele avond gaf Altenberg met ostinato figuurtjes en dynamische accenten reliëf aan de muziek.

Het ziet er overigens naar uit dat de succesvolle serie die bassist Van Erk maandelijks in café Alto organiseert haar langste tijd heeft gehad. De eigenaar van het perceel heeft naar verluidt serieuze plannen het veel te gezellige kroegje aan de Kleine Kromme Elleboog te slopen om er marktconform en oplossingsgericht een fris, modern, om niet te zeggen eigentijds pand voor in de plaats op te trekken. Mooi zo. Goed tegen de nostalgie ook. Het mooie nieuws is ondertussen, dat de Groninger Sproak, een vooroorlogse zaal die onderdak heeft geboden aan rederijkerstafels, bruiloften & partijen, cabaret en kleinschalige popconcerten, nog voor de zomer wekelijks jazz gaat programmeren. Want die Groningers, dat zijn albegeren hoor, zoals ze dat zelf noemen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Meer zien en horen?
Kijk hier naar een video van het nummer 'The Mohicans And The Great Spirit' door Ben van den Dungen, Bert van Erk en Steve Altenberg in Alto.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.2.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.