Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jasper Blom Quartet – 'Gravity' (Mainland Records, 2012)


De jaren zestig waren zeer vruchtbare jaren voor de aanwas van het Nederlandse jazz-tenorsaxofonisten echelon. Totdat die lichting zich manifesteerde moest er nog zo'n twintigtal jaren worden gewacht. Maar toen waren ze er dan ook en de meesten met een stevige jazzopleiding op het conservatorium achter de rug. Om de meest prominente te noemen: Ben van den Dungen, Dick de Graaf, Yuri Honing, Toon Roos, Alexander Beets, Tom Beek, Ad Colen en Jasper Blom.

Die laatste heeft zojuist zijn derde cd 'Gravity' onder eigen naam uitgebracht. Met zijn kwartet, dat uit louter topmusici bestaat (gitarist Jesse van Ruller, bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink), richt hij zich in het bijzonder op de ruige, rockkant van de jazz. In dit kader worden zowel op de sax als – vooral – op gitaar allerlei elektrische effecten toegepast. Binnen die context blijven vloeiende, eigentijdse jazzsolo's van Blom en Ruller rechtovereind staan.

In het springerige 'Estrella Latina' soleert Blom met groot bravoure, ondersteund door Vinks puntige latin ritmes. Het Zuid-Amerikaans georiënteerde 'The Jaive Song' is een vrolijk dansnummer met aanstekelijke zang en scatvocals van Tutu Puoane. De cd bevat ook twee contemplatieve nummers: de ballads 'Nancy In The Sky' en 'Life In A Day', waarin in een filmische sfeer ingetogen en smaakvol wordt gesoleerd door Jasper Blom.

Hoewel de hoofdmoot van deze cd geïnspireerd is op de jazzrock, is er wel sprake van diversiteit – latin, samba, swing, rock, funk – en valt er te genieten van uitstekende solo's, meesterdrummer Martijn Vink en bassist Frans van der Hoeven, die in een van zijn solo's meezingt. Extra aandacht verdient het aparte en zeer dansbare 'Payé, Payé, Paya', stoere close harmony.

Meer zien en horen?
Op de YouTube-pagina van Jasper Blom kun je de videoclip van 'The Jaive Song' bekijken en beluisteren. Klik
hier.

Labels:

(Jacques Los, 6.2.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.