Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Drie toonaangevende Amerikaanse bands in het Bimhuis


Onder de noemer 'Uptown/Downtown' presenteert het Bimhuis in één weekend in februari 2013 drie concerten met geestverwante bands uit New York en Chicago. Uptown/Downtown staat voor grootstedelijk, progressief en rauw, met de wortels in de improvisatie- en jazztraditie van de Verenigde Staten.

Het programma gaat op donderdag 21 februari van start met de 'ADHD-jazz' (Jazz Times) van Mostly Other People Do The Killing. Op vrijdag 22 februari wordt opgetreden door Living By Lanterns, een all-starband uit New York en Chicago. Gitarist Marc Ribot (hij speelt onder meer bij John Zorn en Tom Waits) sluit op zaterdag 23 februari de rij met zijn band 'Ceramic Dog' waarmee hij al eerder een uitverkocht Bimhuis overrompelde.

Voor al deze bands geldt dat ze zich eigenwijs opstellen, of ze nu jong en veelbelovend zijn of gelauwerd en doorgewinterd. Ze herinterpreteren het repertoire van Sun Ra (Living By Lanterns), spelen met de clichés van seventies jazz (Mostly Other People Do The Killing) of grossieren in gruizige gitaarlicks (Ribot). Allen weten ze wat jazz is, maar vermijden de clichématige aanpak; liever halen ze inspiratie uit de rauwe, eigentijdse underground van de grote stad en smeden ze dat samen tot een spectaculair en intens geheel. Zoals Marc Ribot het verwoordt: 'Die intensiteit die ik in een punkclub voelde, heeft voor mij meer te maken met de kern van John Coltrane's muziek dan het spel van al die Coltrane-klonen op saxofoon.'

Voor meer informatie klik hier.

Meer horen?
Klik hier voor een recensie van het album 'The Coimbra Concert' van Mostly Other People Do The Killing en een live-uitvoering van het nummer 'A Night In Tunesia/Philly Part 3'.

Labels:

(Jacques Los, 23.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.