Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
One Plus One – 'Platform One' (dEN Records, 2012)


De koppige, melancholieke en uiterst melodieuze muziek van het duo One Plus One wordt geheel gedragen door een uitstekend samenspel tussen de beide muzikanten, saxofonist Claudio Guida en bassist Marcello Testa. In elf originele composities ligt het zwaartepunt vooral bij rapsodische partijen voor de saxofoons en lopende, maar onderzoekende lijnen voor de contrabas. De muziek is op zijn best wanneer er een gevoel van ruimte is, maar tegelijkertijd ook van frictie. Een voorbeeld hiervan is 'Saxobit', waar een syncopische baslijn en declamerende saxofoonpartij langzaam uit de pas lopen totdat er een singulariteit van dissonantie ontstaat. Ook de lange solopassages voor beide instrumenten dragen bij aan een ruimtelijke sfeer van onderzoek en vraagstelling.

De muzikanten beschikken over voldoende technische vaardigheden om met spaarzame middelen de aandacht vast te houden. Testa's bas klinkt donker en vol, zowel in geplukte als in gestreken passages, waarvan er helaas vrij weinig zijn. Guida's saxofoons klinken van bariton tot sopraan allemaal geloofwaardig. In de meer bop-georiënteerde thema's is er bij de saxofonist echter een neiging voor de eenvoudigere oplossingen te gaan, zoals Wayne Shorter-achtige kronkels naar het hoge register. Dit wordt gelukkig ruimschoots gecompenseerd door de vrijere thema's, zoals 'Promenade', dat geheel solo gespeeld wordt en duidelijk geënt is op de muziek van Steve Lacy. Evenals op Lacy's solo-excursies is er sprake van een bijna geheel lineaire ontwikkeling van de muziek, een methodiek die inderdaad als muzikale promenade getypeerd zou kunnen worden.

Interessant aan 'Platform One' is ook hoe bepaalde thema's terugkeren. Zo is 'No Sad Title Found' een herhaling van het afsluitende thema van 'Steps'. Doordat de melodielijn verplaatst is van de sax naar de bas, voelt dit echter niet als een reprise, maar als een verdere onderzoeking van een opvallend sterke melodie. Het is de kracht van de muzikanten dat dit proces niet aanvoelt als ideeënarmoede, maar als een teken van grondigheid in een muzikale zoektocht. Hetzelfde kan gezegd worden van het subtiele gebruik van elektronica door Guida, die hiermee moderne accenten aan een historische vorm geeft.

Meer horen?
Op de
website van dEN Records kun je van dit album de track 'Monky Tonky', duidelijk beïnvloed door Thelonious Monk, beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 10.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.