Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Deelder op stoom achter de snaredrum

De Deeldeliers, woensdag 16 januari 2013, De Lieve Vrouw, Amersfoort

Jules Deelder heeft een passie voor jazz. In het bijzonder de hardbop-jazz, met een voorkeur voor de tenorsaxofonisten. Hij draait regelmatig de zestiger-jaren Blue Note en Prestige platen, drumt ook nog eens niet onverdienstelijk en maakt op jazz geïnspireerde verhalen en poëzie.

Met organist Bas van Lier toert hij onder de naam De Deeldeliers door het land om zijn favoriete jazz verbaal en muzikaal te promoten. Het duo wordt aangevuld met drummer Eric Krooger en tenorsaxofonist Boris van der Lek. De groep kent een bios-, club- en theatertour.

In de Lieve Vrouw werden door Deelder plaatjes gedraaid, de film 'Deeldeliers' (een hard-blowing nachtelijke platensessie met gasten Hans Dulfer en Benjamin Herman) getoond en een dampend en swingend concert gegeven.

Deelder drumde met brushes, een snaredrum en hihat dat het een lieve lust was en zong de langzame blues 'St. James Infirmary' en zijn eigen bluesgedicht 'Blues On Tuesday': 'Geen geld/Geen vuur/Geen speed. Geen krant/Geen wonder/Geen weed. Geen brood/Geen tijd/Geen weet. Geen klote/Geen donder/Geen reet.'

Krooger, Van Lier en Van der Lek bleken perfecte makkers voor Deelder. Op het podium werd hilarisch geconverseerd en vooral zeer enthousiast gemusiceerd. De heren swingden stevig en soleerden furieus. Tenorist Boris van der Lek verkeerde in blakende vorm en soleerde rap en funky, met een warm en helder geluid. Hij mag wel gerekend worden tot één van Nederlands meest bekwame hard-blowing tenoristen. Jammer dat de geluidsmix niet denderend was; Van Liers orgel overstemde het geheel nogal.

Het theatrale optreden van De Deeldeliers zou wellicht nog krachtiger zijn geweest als Deelder in zijn kenmerkende rap-achtige monologen wat had verteld over 'jazz in het algemeen' (als tijdens de benefietavond van het Nederlands Jazz Archief), of over zijn favoriet Hank Mobley of over de in de vergetelheid geraakte Brew Moore. Misschien is dat iets voor de najaarstour 2013?!

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 26.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.