Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Nico Huijbregts - 'Dialogue Dreams' (Vindu Music, 2012)

Opname: 19 & 22 maart 2011

Met de dubbel-cd 'Dialogue Dreams' toont pianist/componist/schilder Nico Huijbregts aan dat improvisatie zonder afspraken niet tot muziek zonder richting hoeft te leiden. Gedurende het jaar 2011 dook Huijbregts met diverse jazzmusici de Nijmeegse Galloway-studio in om puur from scratch in duetvorm te improviseren. De opnamen werden vorig jaar op het label Vindu Music uitgebracht. Huijbregts liet voor dit project zijn keuze vallen op zijn getalenteerde gitaarneefjes Bram en Jasper Stadhouders, vocaliste Simin Tander, de lyrische saxofonist Mete Erker, bassist Dion Nijland en de Duitse jazzpianiste Laia Genc. Met geen van deze musici had Huijbregts al eens samengespeeld, een enkeling (Genc) kende hij zelfs helemaal niet.

Nu laat het cv van Huijbregts al zien dat hij niet vies is van muzikaal avontuur; in zijn piano-improvisaties is er geen grens tussen tonaal en atonaal en laat hij zich met voorliefde inspireren door beeldende kunst, poëzie en theater. De uitdaging voor 'Dialogue Dreams' ligt in de open vorm, waarbij musici die zich in hun eigen werk voornamelijk bewegen in gecomponeerde, bedachte structuren, blootgesteld worden aan muzikale vrijheid en spontane creatie. Het resultaat van deze riskante onderneming mag er zijn: wie er eens goed voor gaat zitten (2 cd's van samen een dik uur) krijgt een wonderbaarlijk prentenkabinet voorgeschoteld met geïmproviseerde scènes, die vaak even verhalend en mysterieus zijn als hun titels beloven (zoals 'Toothache Bluebird', 'Toupée Tourist', 'Toovaloo Turtle Twist').

Bewonderenswaardig is dat de confrontaties tussen de verschillende muzikale karakters niet leiden tot tijdrovend aftasten of veilig overschakelen op de (virtuoze) automatische piloot. Men gaat de diepte in en dit levert muziek van grote schoonheid op, zoals in 'Tourmaline Pillow Fight', waarin de smekende spreekzang van Tander gaandeweg verhevigt tot een gestotterde litanie en de springerige, schetsmatige piano-tegenstem overgaat in dreigende ritmische clusters. Op andere momenten, zoals in de duetten met Genc en Nijland, lijkt Huijbregts aan te sturen op een slapstick-achtige burenruzie, waarin de dialoogpartners elkaar over en weer razendsnel ideeën toespelen. Nog een hoogtepunt is 'Tuktuk Touring Tune', een schitterende, intieme en intense brainstorm op een ritmisch voortrollend thema, dat in krap twee minuten wordt uitgebouwd tot een geniaal complex vlechtwerk.

'Dialogue Dreams' is een duomarathon die overtuigt, omdat hij nergens klinkt als een willekeurige verzameling miniaturen, maar als een met aandacht opgebouwd beeldverhaal, dat ondanks de veelkleurige input bezield lijkt door één en dezelfde coherente geest.

Meer horen?
Klik
hier om het album 'Dialogue Dreams' te beluisteren.

Labels:

(Unknown, 8.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.