Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Double Tandem – 'Ox' (dEN Records, 2012)


De derde uitgave van Double Tandem dit jaar is even verassend als de voorgaande twee. Waar de vijfenveertigtoeren-plaat 'Abet?!' vooral kort en nieuwsgierigmakend was en 'Cement' opviel door een contrast tussen Europese en Amerikaanse invloeden, is 'Ox' een plaat die zich onderscheidt door de accenten. Meer dan op de voorgaande opnamen gebruikt Ab Baars zijn klarinet om de lange baritonlijnen van Ken Vandermark te doen ontsporen. Op zijn beurt is de Amerikaan minder geneigd tot arpeggio's en speelt hij meer met verschuivingen van korte ritmische ideeën. Hierdoor ontstaat een gevoel van interpunctie dat 'Ox' gelijk diepgang geeft.

Opener 'Omasum' is een goed voorbeeld van dit introvertere proces. Na de declamerende solocadenza waarmee veel vrije muziek uit Chicago begint en de daaropvolgende dialoog tussen twee tenorsaxen, die vrij ingetogen blijft, komen de drums van Paal Nilssen-Love langzaam op gang. Pas na tien minuten buitelen de twee hoorns over elkaar en de drummer heen; alles daarvoor is een subtiel aftasten, dat bijdraagt aan de effectiviteit van de drukkere momenten. De spanning blijft beperkt tot een minimum en op tweederde van het 25-minuten durende nummer is de stilte wederom voelbaar en drukkend. Zacht aangeblazen rieten, een enkele cimbaal en veel slap-tongueing leidt tot een lange, repetitieve passage op de baritonsax, die uiteindelijk voor een tweede dialoog tussen beide blazers zorgt.

Interlude 'Akabeko', met drie minuten slechts eentiende zo lang als de andere stukken, is een beeldschone voortzetting van dit grootse luisteren. Opvallend is hoe Nilssen-Love zich vrijwel geheel op de vlakte houdt en Baars en Vandermark op klarinetten vrij spel geeft. De drummer, die als geen ander solisten achter de broek kan zitten, beperkt zich hier tot een enkel accent.

'Toreros', de afsluiter van meer dan een halfuur, is in veel opzichten het spiegelbeeld van het voorgaande. Vrijwel direct krioelt Vandermarks bariton op grootse en meeslepende wijze, hetgeen Baars tot sputterende klarinetlijnen verleidt. Deze verdwijnen echter wanneer Nilssen-Love zijn bekkens en gongen beroert en de klarinet een zekere pastorale kwaliteit ontwikkelt. Spoedig komt de bariton weer terug en begint het proces van aantrekken en afstoten opnieuw.

Meer horen?
Op de
website van dEN Records kun je een deel van 'Torreros' beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 18.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.