Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Charlie Parker - 'Complete Royal Roost Broadcasts' (Jazz Dynamics, 2012)
Charlie Parker – 'Bird And Diz' (Essential Jazz Classics, 2012)

Opname: 1948-1951

In 1948-1951, het tijdvak dat door deze vijf cd's bestreken wordt, was altsaxofonist Charlie Parker op zijn top. Luister naar de vijf studiotakes van 'Leap Frog', met furieuze chases met trompettist Dizzy Gillespie – avontuurlijker muziek moet nog uitgevonden worden. Er is altijd kritiek geweest op drummer Buddy Rich, een keuze van producer Norman Granz. Klopt: bij hem mis je de onvoorspelbaarheid en de finesse van Max Roach, maar wat swingt die gast!

Op de meeste radio-uitzendingen uit de New Yorkse Royal Roost is Roach van de partij. Bijzonder is onder meer dat de muzikanten hier aanzienlijk meer ruimte nemen, tot zes minuten, dan op de contemporaine studiotracks die op 78-toeren uitkwamen. Voor het eerst zijn ook alle aankondigingen van de legendarische 'Symphony Sid' Torin meegenomen, wat in aanzienlijke mate bijdraagt aan de sfeer van urgentie en directheid.

Een reclameboodschap voor een gezichtspoeder maakt duidelijk, dat het radiopubliek van WMCA op zijn minst voor een deel zwart was. Er zijn hier ook wat intrigerende televisieopnamen bij wijze van bonus bijgevoegd, waarvan de beelden kennelijk zoek zijn. Wie weet, misschien worden die ooit teruggevonden. Net zoals lange tijd het geluid bij de beelden van Gjon Mili ontbrak, die de Bird in 1950 filmde. Bedoelde tracks vormen de bonus bij de 'Bird And Diz'-schijf.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.