Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Archie Shepp treedt op tijdens Stranger Than Paranoia 2012 (foto: Cees van de Ven)

Vooruitblik
Stranger Than Paranoia 2012


Op 24, 27, 28 en 29 december vindt het door altsaxofonist Paul van Kemenade jaarlijks georganiseerde Stranger than Paranoia-festival plaats. Deze keer valt in liefst drie Brabantse steden te genieten van kwalitatief hoogstaande jazzoptredens.

In Paradox te Tilburg start het festival op kerstavond met optredens van At The Movies – een multimediaproject, waaraan Peter Hofland (elektronische klanken), Sjaak Swinkels (Fenderpiano) en organisator/altsaxofonist Paul van Kemenade deelnemen. Vervolgens een even spannende als onvoorspelbare slagwerkontmoeting tussen living legend Han Bennink en Ries Doms (van The Kik) en als afsluiting het Willem Breuker Kollektief. In de geest van oprichter/saxofonist Willem Breuker (1944-2010) brengt het ensemble een programma met Breuker-composities, van bekend en geliefd werk tot niet eerder uitgevoerd materiaal. Dit is een van de laatste keren dat het orkest nog te zien en te horen is.

Op donderdag 27 december wordt het festival vervolgd in De Avenue in Breda. Op deze avond zijn er vier optredens te verwachten. Allereerst het saxofoontrio Airkraft, met de Engelse sopraansaxofonist Pete Whyman (voormalig bandlid van Nick Cave's Bad Seeds), de Engelse baritonsaxofonist Chris Caldwell (Delta Saxophone Quartet) en tenorsaxofonist Frank van der Kooij uit Breda. Het trio speelt een mix van klassiek, folklore en jazz. Vervolgens het trio met de Japanse pianiste Aki Takase, drummer Han Bennink en saxofonist Paul van Kemenade. Hun cd 'Kaisei Nari' verscheen eerder dit jaar en ontving lovende kritieken. Daarna zangeres Nynke Laverman met Friese wereldmuziek en tenslotte het New Rotterdam Jazz Orchestra met als gast gitarist Anton Goudsmit. In dit collectief zitten een aantal 'kleppers', zoals de saxofonisten Miguel Boelens en Bart Wirtz, trombonist Louk Boudesteijn en hoornist Morris Kliphuis.

Een dag later verplaatst het festival zich naar de Toonzaal in Den Bosch. Naast wederom het trio Akase-Bennink-Van Kemenade concerteren daar de Zweedse groep Tonbruket van bassist Dan Berglund (die deel uitmaakte van E.S.T.). Deze Zweedse formatie heeft een geheel eigen geluid ontwikkeld van instrumentale prog-rock met jazz- en improvisatie-elementen. Als afsluiting en voor de eerste keer in Den Bosch één van de laatste levende jazzlegendes: tenorsaxofonist Archie Shepp, die aantreedt met zijn vaste pianist Tom McClung.

Het festival wordt op zaterdag 29 december in Paradox afgesloten met hetzelfde programma als in de Toonzaal.

Klik hier voor uitgebreide informatie over Stranger Than Paranoia 2012.

Labels:

(Jacques Los, 3.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.