Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Metropole Orkest krijgt subsidie tot 2017


Het Metropole Orkest krijgt toch alsnog financiële steun, tot 2017. De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het daarover eens geworden, heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dinsdag gemeld.

Het orkest krijgt de komende jaren in totaal 16 miljoen euro. Eerder was al 9 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar VVD en PvdA willen dat daar nog eens 7 miljoen euro bijkomt. Dat moet worden betaald uit de mediabegroting van staatssecretaris Sander Dekker en uit de cultuurbegroting van minister Jet Bussemaker, beiden van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na 2017 moet het orkest volgens Van Dam op eigen benen kunnen staan of opnieuw een aanvraag doen voor subsidie.

Het kabinet moet nog een besluit nemen over het voorstel. Bussemaker waarschuwde eerder al dat het redden van het Metropole ten koste zou gaan van andere zaken, zoals cultuureducatie of andere orkesten.

Het Kamerdebat over de toekomst van het Metropole Orkest was eigenlijk maandag al afgerond, waardoor het doek voor het gezelschap leek te zijn gevallen. Nu Van Dam en zijn VVD-collega Matthijs Huizing een oplossing hebben gevonden, wordt het debat waarschijnlijk donderdag heropend, zodat een motie kan worden ingediend. Daarover zal dan donderdag ook worden gestemd, zodat de toekomst van het orkest helder is.

De leden van het orkest zijn opgetogen over de financiële steun. "We zijn ongelofelijk blij dat de coalitie ons de kans heeft gegeven om een toekomst op te bouwen", liet hoornist Pieter Hunfeld weten. "We hebben nooit willen zeuren en snappen dat er bezuinigd moet worden. We hebben vooral geprobeerd te laten zien wat we kunnen en het is fijn dat we die erkenning krijgen." Desalniettemin is er werk aan de winkel, benadrukt hij. Vanaf augustus moet het orkest de helft van zijn inkomsten zelf genereren, terwijl dat nu niet gebeurt. "We moeten alsnog een wereldprestatie leveren, maar we gaan ons stinkende best doen."

Bron: De Volkskrant

Meer doen?
Teken hier een petitie om het Metropole Orkest te steunen. Meer dan 28.000 mensen gingen u reeds voor!

Labels:

(Maarten van de Ven, 19.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.